Στην Κω οι μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.


Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως η Τουρκία δεν αποδέχτηκε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή του πλοίου με τους μετανάστες.

Το δουλεμπορικό απέπλευσε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές». Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για απώθηση ανθρώπων και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.