Αίτημα προς Τουρκία για επιστροφή του πλοίου με 450 μετανάστες -Έντονη διαμαρτυρία Ελλάδας σε ΕΕ-Frontex

Ρυμουλκήθηκε το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει 450 μετανάστες και εξέπεμψε sos ανοιχτά της Κρήτης, από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες εωσότου γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το πλοίο που φέρει τουρκική σημαία πλέει σε διεθνή ύδατα και οι ελληνικές αρχές έστειλαν αίτημα προς την Τουρκία για να αποδεχτεί την επιστροφή των μεταναστών από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του περιστατικού.
 

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν προσωρινά σε νησί των Δωδεκανήσων και θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έστειλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.   

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με Frontex και Βρυξέλλες και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.
 

Πηγή: skai.gr