Κλείσιμο

Σταμάτης Κόκοτας: Ο άρχοντας της πίστας με τις φαβορίτες δεν είναι πια κοντά μας - Την Τρίτη η κηδεία του

Ήταν μεγάλος φίλαθλος του Παναθηναϊκού και ασχολήθηκε, επίσης, με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

«Γεννήθηκα στο μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» και μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην οδό Σόλωνος, τότε που μπορούσες ακόμη να τρέξεις με τα ποδηλατάκια στους δρόμους, να παίξεις χωρίς φόβο, να πας ωραίες βόλτες χωρίς όλα αυτά τα αυτοκίνητα στους δρόμους»… Έτσι είχε αφηγηθεί τη ζωή του ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του. Ο αστικός μύθος λέει ότι μια εταιρεία με ξυραφάκια πρόσφερε στον Σταμάτη Κόκοτα ένα ιλιγγιώδες ποσό για να ξυριστεί με τη λεπίδα της μπροστά στην κάμερα, για ένα διαφημιστικό σποτ. «Είναι αλήθεια», είχε πει όταν ρωτήθηκε ο Σταμάτης Κόκοτας. «Μου έδιναν 50 εκατομμύρια δραχμές, ήταν πολλά λεφτά τότε, αλλά τους είπα, σας ευχαριστώ πολύ, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα».

Ήταν μεγάλος φίλαθλος του Παναθηναϊκού και ασχολήθηκε, επίσης, με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μάλιστα, μία περίφημη Lamborghini που είχε, φέρεται να ήταν δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση που ήταν φανατικός θαυμαστής του.

«Έζησα μεγάλους έρωτες, μικρούς έρωτες, έρωτες της μιας βραδιάς. Οι μεγάλοι έρωτες, δυστυχώς, συνήθως δεν κρατάνε πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, κάτι θα γίνει, κάτι θα βρεθεί, κάποιος θα δυσανασχετήσει, κάπου θα στενοχωρηθείς. Αυτή, όμως, είναι η ζωή. Κι όπως μου έλεγαν κι οι φίλοι μου οι Γάλλοι, ‘’τη ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως πάει’’. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να ξέρει ένας άντρας δεν είναι πόσες γυναίκες θα αγαπήσει αλλά πόσες θα σεβαστεί και πόσες θα προφυλάξει», είχε πει ο Σταμάτης Κόκοτας. 

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Είχε δηλώσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του ότι τον θάνατο δεν τον φοβόταν. «Έχω «πληρωθεί» στη ζωή μου απ' όλας και καθ' όλας τας απόψεις», έλεγε με νόημα ο αγαπημένος λαϊκός τροβαδούρος. 

Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του υπάλληλος τραπέζης. Το σχολείο δεν του άρεσε ιδιαίτερα γι’ αυτό και μόλις πήρε στα χέρια του δώρο μία κιθάρα από την μητέρα του, σε ηλικία 15 ετών, κατάλαβε με τι ήθελε να ασχοληθεί. Ο πατέρας Κόκοτας τον έστειλε στο Παρίσι για να ακολουθήσει τα χνάρια του στην ιατρική.

Στη Γαλλία ο Σταμάτης Κόκοτας ξεκίνησε δειλά δειλά την επαγγελματική του πορεία, όχι, όμως, στην ιατρική, αλλά στο τραγούδι. Εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα, τραγούδησε στην τηλεόραση και εκεί τον ανακάλυψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. 

Η δισκογραφική εταιρεία τον πίεζε να αλλάξει το επίθετό του για να κάνει καριέρα, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Λόγω της ξεχωριστής χροιάς της φωνής του, αλλά και της ιδιαίτερης εμφάνισής του, ο Σταμάτης Κόκοτας έγινε τη δεκαετία του ’70 ένας μεγάλος σταρ με πωλήσεις 100.000 δίσκων κάθε φορά που έβγαζε μια επιτυχία. Η μετέπειτα πορεία του γνωστή. Με δύο γάμους, τρία παιδιά και δύο εγγόνια, ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν και ένας υπέροχος παππούς. 

Έφυγε στα 85 του χρόνια «χορτασμένος» από τη ζωή. Μια ζωή που τα είχε όλα. Υπέροχα τραγούδια, έρωτες, χαρές, λύπες, αλλά και πολλή αγάπη. 

Δημοτική δαπάνη από τον Δήμο Ζωγράφου η κηδεία του

Ο αγαπημένος τραγουδιστής ήταν παλιός Ζωγραφιώτης, αλλά και παλιός Δημοτικός Σύμβουλος στου Ζωγράφου. Σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας, εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή, Σταμάτη Κόκκοτα, σημειώνοντας ότι η προσφορά του στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας είναι ανεκτίμητη.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα, μετά από πρόταση του δημάρχου Ζωγράφου και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει με δημοτική δαπάνη, την Τρίτη (4/10/2022) στο Κοιμητήριο Ζωγράφου
 

Πηγή: skai.gr