Σοκ με την Κιβωτό του Κόσμου: Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, η έρευνα της εισαγγελίας- Τι υποστηρίζει η οργάνωση

Οι καταγγελίες έγιναν στον Συνήγορο του Πολίτη- Στο τμήμα Ανηλίκων η προκαταρκτική έρευνα- Πλήρη άγνοια δηλώνει η Κιβωτός του Κόσμου, τίθεται στη διάθεση των αρχών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Σοκ στην κοινή γνώμη προκαλούν οι καταγγελίες για ασελγείς πράξεις και σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον ενός προσώπου που είχε φιλοξενηθεί σε δομές της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, που για περισσότερο από δύο δεκαετίες φιλοξενεί και φροντίζει παιδιά με επικεφαλής τον πατέρα Αντώνιο. Η οργάνωση με επίσημη ανακοίνωσή της δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες και τέθηκε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. 

Ήδη πάντως, οι καταγγελίες 19χρονου, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενου σε δομές της οργάνωσης, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Εισαγγελίας που έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν Οι καταγγελίες, σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για την υπόθεση, αφορούν εν γένει κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και συγκεκριμένα σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μετά την αρχική καταγγελία, ακολούθησαν δύο ακόμη με παρόμοιο περιεχόμενο από άλλα δύο πρόσωπα. 

Αφορμή για την έρευνα -που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά εκτείνεται σε έξι δομές της Κιβωτού- αποτελέσε η υποβολή σχετικών καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Συνήγορος ολοκλήρωσε την έρευνα την οποία και υπέβαλε στην εισαγγελία με την τελευταία να διατάζει προκαταρκτική έρευνα την οποία ανέθεσε στο τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να ζητηθεί και η διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί πώς διέρευσαν στοιχεία της δικογραφίας, που δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην εισαγγελία από την Ασφάλεια.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες, πάντως, το υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» τη διαδικασία διάθεσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στη μη κυβερνητική οργάνωση. Όπως ανακοινώθηκε  αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.
«Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. 
Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

Πάντως, η ίδια η οργάνωση δήλωσε πλήρη άγνοια για τις καταγγελίες , και παράλληλα καταδίκασε τέτοια περιστατικά. Η οργάνωση δηλώνει ότι είναι στη διάθεση των αρχών για παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η πλήρης ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου ακολουθεί:

Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. 
Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές. 
Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες. 
Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. 
Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

 

Πηγή: skai.gr