Σίγησε ο χώρος της τέχνης -Το τελευταίο «Χαίρε» στον Χρόνη Μπότσογλου

Σίγησε ο χώρος της τέχνης -Το τελευταίο «Χαίρε» στον Χρόνη Μπότσογλου

Με βαθιά συγκίνηση ο κόσμος της τέχνης αποχαιρέτησε σήμερα έναν κορυφαίο της, τον Χρόνη Μπότσογλου. Στην τελετή τής πολιτικής κηδείας στο Α’ Νεκροταφείο, ενώθηκαν γενιές ελληνικής τέχνης, δάσκαλοι, μαθητές, η σύζυγος και «μούσα» του Χρόνη Μπότσογλου Ελένη μαζί με τις τρεις κόρες τους Άννα, Ελίζα, Κυβέλη.

Στο μυαλό και την καρδιά όσων παραβρέθηκαν ήταν η σύνδεση της ζωής και του έργου αυτού του βαθιά ουμανιστή καλλιτέχνη. «Με τον σχεδόν εμμονικό ζωγραφικό του ανθρωποκεντρισμό κάνει την κληρονομιά που αφήνει ανεκτίμητη και παντοτινή» είπε στον επικήδειο που εκφώνησε ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Νίκος Τρανός. Η εικαστική μελέτη για τη μνήμη είναι για τον Μπότσογλου «η μήτρα της ομορφιάς αφού η μεγαλύτερη επανάσταση συμβαίνει μέσα μας» είπε ο συλλέκτης Γιώργος Φέλιος, μεταφέροντας με συγκίνηση σπαράγματα από συνομιλίες τους όπως και οι άλλοι ομιλητές που εκφώνησαν επικήδειους, με ακόμα πιο μακρόχρονους δεσμούς φιλίας με τον Χρόνη Μπότσογλου. Ο συγγραφέας και κριτικός τέχνης Χρήστος Λάζος, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η ζωγράφος η Άννα Φιλίνη, η ηθοποιός Ασπασία Κράλλη.

Μέσα στο τσουχτερό κρύο το «παρών» στον τελευταίο αποχαιρετισμό έδωσε ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, στενός φίλος και συνεργάτης του Χρόνη Μπότσογλου από τα χρόνια της δυναμικής εικαστικής, κοινωνικοπολιτικής ομάδας των «Νέων Ρεαλιστών», ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Πάνος Χαραλάμπους, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Μεγάρου Μουσικής Άννα Καφέτση, η Αλίκη Καγιαλόγλου κ.ά.

Πηγή: skai.gr