Eπεισόδια στον Έβρο: Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο. 

Συγκεκριμένα, μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα, σύμφωνα με το thrakinea.gr. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, απάντησε με ρίψη δακρυγόνων. Οι μετανάστες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους αστυνομικούς ενώ φώναζαν και συνθήματα. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, καθώς βρέχει.

Όπως ανέφερε στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και ώρες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα.

Στο «σφράγισμα» των συνόρων του Έβρου, αλλά και σε εντατικό έλεγχο στα θαλάσσια σύνορά μας έχει προχωρήσει πάντως η κυβέρνηση, με ενίσχυση δυνάμεων, θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το πρωί της Παρασκευής. Είναι ενδεικτικό ότι στις Καστανιές έχουν φθάσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων με θερμικές κάμερες και συσκευές, με στόχο να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα τα περάσματα. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για το Σάββατο στις 9 το πρωί στο Μαξίμου, σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του
Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε νωρίτερα αλλεπάλληλες επαφές με Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Σαρλ Μισέλ.

Διευκόλυνση από τους Τούρκους!

Την ίδια στιγμή, κατά κατάφορη παράβαση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών. 

Μετανάστες και πρόσφυγες που μίλησαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη ευχαρίστησαν μάλιστα τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή, όπως εξήγησε, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες! 

Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά, την ίδια ώρα που η βελτίωση του καιρού θα διευκολύνει τις προσφυγικές ροές.  

Ομάδες από περίπου 1.000 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών , από την πλευρά της Τουρκίας αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. 151 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πρωί με βάρκες στη Λέσβο και τη Σάμο. 

Πυρά διεθνών ΜΜΕ κατά της τουρκικής στάσης

Σημειώνεται ότι η τουρκική στάση στο προσφυγικό προκαλεί τα πυρά των διεθνών ΜΜΕ. Για «τηλεοπτική προπαγάνδα» όσον αφορά το προσφυγικό κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, με δημοσιογράφους να εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «παίζει το χαρτί το προσφύγων». Ως «κίνηση πανικού και απόγνωσης ενώπιων μιας καταστροφής στον πόλεμο της Σύριας» χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel τη στάση της Άγκυρας.  Την ίδια στιγμή, η Deutsche Welle αναφέρει ότι 120.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιδιώκουν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. 

Πηγή: skai.gr