Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά : Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για το ρήγμα - Συνεχείς μετασεισμοί

Ο σεισμός προήλθε από χαρτογραφημένο (γνωστό) ρήγμα που όμως, δεν έχει σχέση με το ρήγμα στα Νέα Στύρα που έδωσε 4,2 Ρίχτερ στις 29 Νοεμβρίου αλλά οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να δώσει  και μεγαλύτερο σεισμό

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:24 με επίκεντρο ήταν 5 χλμ ανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια, αναστατώνοντας τους κατοίκους τόσο της Εύβοιας όσο και της Αττικής. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός καθώς το εστιακό βάρος εκτιμάται στα 13,3 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο είναι γνωστό στους σεισμολόγους, δεν έχει σχέση με το ρήγμα στα Νέα Στύρα που έδωσε 4,2 Ρίχτερ στις 29 Νοεμβρίου ωστόσο προειδοποιούν ότι μπορεί να δώσει  και μεγαλύτερο σεισμό, ακόμα και 6 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τους σεισμολόγους αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή όχι σεισμός.

Παπαζάχος: Μπορεί να δώσει και 6 Ρίχτερ το ρήγμα

«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Παπαδόπουλος: Η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερο σεισμό

Για νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό σημείωσε με τη σειρά του ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ. 

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα» ανέφερε ο καθηγητής ο οποίος πρότεινε την σύγκλιση επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου.

Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Μετά την παρότρυνση του κ. Παπαδόπουλου, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( ΟΑΣΠ) ζήτησε την σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου κατόπιν εντολής του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη, ώστε να συνεδριάσει άμεσα, έπειτα από τη σημερινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 ρίχτερ ,με επίκεντρο πέντε χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου πρόκειται να συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι έως τώρα υπάρχουν μόνο αναφορές για φθορές (σπάσιμο) σε λίγες τζαμαρίες, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να εκδοθεί ανακοίνωση από την Πυροσβεστική.

Συνεχείς μετασεισμοί

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ μετασεισμοί με το μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: skai.gr