Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας- Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Ιδιαίτερα μεγάλη η διάρκεια - Έχουν ακολουθήσει 7 μετασεισμοί -στα 3,5 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:24 με επίκεντρο ήταν 5 χλμ ανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός καθώς το εστιακό βάρος εκτιμάται στα 13,2 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Εως αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές, ωστόσο, όπως είπε στο skai.gr ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η εικόνα θα είναι σαφής σε λίγη ώρα, καθώς γύρω από το επίκεντρο βρίσκονται τουλάχιστον είκοσι χωριά. 

Από εκείνη την ώρα έχουν ακολουθήσει επτά μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι της τάξης των 3,5 Ρίχτερ.

Σεισμός

Σύμφωνα με το δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ ο «σεισμός ήταν έντονος. Το επίκεντρο είναι βόρεια της Χαλκίδας στην περιοχή του Πισσώνα, τοπική κοινότητα με παλιές κατοικίες, ισόγειες. Είναι πλησίον  του ποταμού Λήλα». Όπως επισήμανε δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για ζημιές σε κτίρια. 

Παπαδόπουλος σε ΣΚΑΪ: Ο σεισμός δεν έχει σχέση με τον σεισμό στα Νέα Στύρα - Η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερο σεισμό

Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ. 

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συσταθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» ανέφερε ο καθηγητής.

Παπαζάχος: Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητήςΣεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

«Δεν εντοπίζονται προβλήματα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».

Πηγή: skai.gr