Κλείσιμο

Σε θέση «μάχης» οι φιλοζωικές για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Σε θέση «μάχης» οι φιλοζωικές για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Κοινή συνέντευξη Τύπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 12 Ιουλίου 3 Φιλοζωϊκές Ομοσπονδίες*, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Ο προβληματισμός των φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών ήταν έντονος από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη διαβούλευση το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για «την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Το αρχικό νομοσχέδιο αποδείχτηκε άνισο, επιπόλαιο και προβληματικό. Η συμμετοχή του κόσμου στη διαβούλευση ήταν πέρα από κάθε αναμενόμενο και τα περισσότερα σχόλια

α) εξέφραζαν απογοήτευση για την μη απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα κατοικιδίων και
β) ζητούσαν να αποσυρθούν τα προτεινόμενα πρόστιμα διατήρησης περισσότερων των δύο ζώων σε διαμερίσματα ως παράλογα και επικίνδυνα.

Το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ για κάθε ζώο -ακριβώς ίσο με αυτό της εγκατάλειψης- θα εξωθούσε σε σωρεία εγκαταλείψεων. Μάλιστα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εγκατάλειψη των ζώων (δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλη λύση) το κατά κεφαλήν πρόστιμο θα διπλασιαζόταν.

Τα σωματεία διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη διαβούλευση καθώς και σε συναντήσεις με την τότε υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη για τα πρόστιμα που στοχοποιούσαν τους φιλόζωους εθελοντές και η υφυπουργός τους διαβεβαίωσε για απόσυρση όλων των σχετικών προστίμων καθώς και για την απελευθέρωση του αριθμού ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα, εφόσον τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής και δεν υπήρχε διατάραξη κοινής ησυχίας.

Στο μεταξύ η υφυπουργός αντικαταστάθηκε και το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε από «ικανούς» υπαλλήλους της διεύθυνσης κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) κάπου ανάμεσα στην μεταβίβαση καθηκόντων από την κα Αποστολάκη στον νυν υφυπουργό κο Γιάννη Δριβελέγκα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φιλοζωικές ομοσπονδίες, «στη μετά τη διαβούλευση εκδοχή ενός ήδη επιπόλαιου και προβληματικού σχεδίου νόμου, έχουν αφαιρεθεί βασικά σημεία του, που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως «κράχτες» στην παραπλανητική επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργείου».

Ειδικά ως προς το πρόστιμο διατήρησης πέραν των 2 ζώων συντροφιάς σε διαμερίσματα, αυτό όχι μόνο δεν αναιρέθηκε αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε ( φτάνοντας στα 500 ευρώ ανά ζώο) ενώ το πρόστιμο της εγκατάλειψης παραμένει αμετάβλητο στα μόλις 300 ευρώ άπαξ!

Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού, να στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια (που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα), ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο.

* Οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού) με την στήριξη και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων προχωρούν σε κοινή συνέντευξη τύπου: αύριο (Τρίτη 12 Ιουλίου), στις 13.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας αρ. 50.
Πηγή: Κλέα Μοριανού