Σάλος από την κακοποίηση γυμνασιάρχη- Μαρτυρία σε ΣΚΑΪ: «Όπως βασανίζει τα παιδιά μας θα βασανιστεί»

Σάλο έχει προκαλέσει το αδιανόητο περιστατικό αρπαγής και κακοποίησης γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας από ομάδα αρνητών του κορωνοϊού. Οι αυτοαποκαλούμενοι «θεματοφύλακες του συντάγματος» έστησαν καρτέρι στον διευθυντή του σχολείου, τον κυνήγησαν, του πέρασαν χειροπέδες και τον έβαλαν διά της βίας σε αυτοκίνητο οδηγώντας τον στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο άτυχος άνδρας σε κατάσταση σοκ εξήγησε στους αστυνομικούς τι ακριβώς είχε συμβεί. Τελικά οι χειροπέδες άλλαξαν χέρια, με την αστυνομία να προχωρά σε 11 συλλήψεις.

Αυτόπτης μάρτυρας στον ΣΚΑΪ

Συνταρακτική ήταν η μαρτυρία στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη του Αντώνη Γιοβανόπουλου, εκπαιδευτικού – δασκάλου, αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος δήλωσε ότι άκουσε τον διευθυντή να φωνάζει βοήθεια. «Είδα μια ομάδα ανθρώπων να έχουν κυριολεκτικά περικυκλωμένο ασκούσαν βία επάνω του. Φώναζε βοήθεια… Πλησίασα, του είχαν περάσει χειροπέδες, φαινόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση ο άνθρωπος. Τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο, τους ακολούθησα γιατί δεν ήξερα πού θα τον πήγαιναν, μού ανακοίνωσαν ότι θα τον πάνε στην αστυνομία. Αλλά σε ποια αστυνομία; Θεώρησα υποχρέωσή μου να  ακολουθήσω ώστε να ενημερώνω τις αρχές για το πού τον πηγαίνουν… Μάλιστα προσπάθησα να τους σταματήσω ‘δεν βλέπετε τον άνθρωπο είναι σε άσχημη κατάσταση θα πάθει κάτι στα χέρια σας, θα το έχετε κρίμα στο λαιμό σας’… Η απάντησή τους ήταν ρητή κατηγορηματική και εξαγριωμένη, μού είπαν: ‘ο ίδιος όπως βασανίζει τα παιδιά μας έτσι θα βρεθεί κι αυτός σε αυτή τη θέση τώρα’. Με σόκαραν  όλα αυτά…» 

«Μού ήταν παντελώς άγνωστοι δεν τους είχα συναντήσει ποτέ μου... Αργοτερα στο Αστυνομικό Τμήμα ήρθαν και κάποιοι γνωστοί από το Αιγίνιο, 3 άτομα συγκεκριμένα (…) Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να κρατήσω  όσο πιο ψύχραιμο γινόταν το γυμνασιάρχη. Εγώ τον πήγα στο κέντρο υγείας, αυτή τη στιγμή είναι καλά. Το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα ήταν ήρεμος απλώς είχε κάποιες εκδορές στα χέρια από τις χειροπέδες που του βάλανε.

«Το έντυπο που δώσανε για την επίταξη του σχολείου είχε κυκλοφορήσει στα social media, και ξέρω ότι δέχονταν απειλές και ο γυμνασιάρχης και ο λυκειάρχης και η υπεύθυνη COVID. Το Σεπτέμβριο πριν ξεκινήσει η χρονιά ή στην πολύ αρχή της είχαν πάει στο σχολείο και είχαν εκτοξεύσει απειλές» πρόσθεσε ο κ. Γιοβανόπουλος. 

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ 

Τα άτομα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν την επικαιρότητα. Κινούνται πέραν του παραλογισμού ως δήθεν υπερασπιστές του συντάγματος πραγματοποιώντας εισβολές και εξαπολύοντας απειλές. Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενη κλιμάκωση της δράσης των «θεματοφυλάκων», και εμπλοκή ακραίων στοιχείων. 

Οι «θεματοφύλακες» βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, με έρευνες από τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος σε ομάδες στο Facebook για: 

- καλέσματα σε ανυπακοή
- "ακτιβιστικές" ενέργειες-ελέγχους- επιθέσεις
- δημόσιες συγκεντρώσεις

Το υλικό της έρευνας βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. 

Καρέ - καρέ η βία στο Αιγίνιο 

Ο διευθυντής του γυμνασίου στο Αιγίνιο παραδομένος στα χέρια αρνητών. Τρεις προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν. Αυτός αντιστέκεται. Τους φωνάζει. Δύο, ένας με κουκούλα και ένας με περιλαίμιο των σπρώχνουν από μπροστά, την ώρα που ένας τρίτος από πίσω, προσπαθεί να του βάλει τρικλοποδιά και να τον ρίξει στο έδαφος. Μια γυναίκα συνεργός καταγράφει το αδιανόητο περιστατικό με το κινητό της τηλέφωνο. Με χειροπέδες και σε κατάσταση παροξυσμού, οι αποκαλούμενοι «θεματοφύλακες του συντάγματος» ξαναχτυπούν. 

Μαρτυρίες 

«Είχαμε φοβηθεί όλοι πάρα πολύ… Τρομοκρατηθήκαμε… Τον ξυλοκόπησαν στο κέντρο υγείας. Περιμέναμε ότι όλο αυτό θα γίνει, γιατί αυτά τα περιστατικά έχουν πολλές μέρες που έχουν αρχίσει… αλλά έγινε σήμερα όλοι δεν κάναμε μάθημα, ήμασταν έξω από το σχολείο περιμέναμε με κλειδωμένες τις πόρτες. Έχουμε καταλήξει να κλειδώνουμε τις πόρτες, τις εισόδους σε κάθε διάλειμμα… Είμαστε σα φυλακή, γιατί μπαίνουν χωρίς να προειδοποιήσουν κάποιον, χωρίς να φορέσουν μάσκα, μιλάνε άσχημα στους καθηγητές μας» λένε στον ΣΚΑΪ μαθήτριες. Οι μαθητές του γυμνασίου Αιγινίου κολλημένοι στα κάγκελα βλέπουν κολλημένοι στα κάγκελα του σχολείου την απαγωγή του διευθυντή τους. Βλέπουν μια ομάδα αρνητών σε ένα ντελίριο παραλογισμού να… «συλλαμβάνει» το διευθυντή τους επειδή τηρεί τα μέτρα κατά της πανδημίας. 

«Θέλανε τα κλειδιά του σχολείου» 

Μαθητές και καθηγητές εδώ και εβδομάδες ζούσαν με τον τρόμο. «Θέλανε να τούς παραδώσουν τα κλειδιά ώστε να λειτουργεί το σχολείο με δικούς τους καθηγητές ή οποίοι θέλουν να βρίσκονται στο σχολείο να λειτουργούν βάσει των δικών τους δεδομένων. Όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, η επίθεση σχεδιαζόταν εδώ και μέρες ενώ είχαν στείλει μέχρι και εξώδικα, επικαλούμενοι το… άρθρο 120 του συντάγματος. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η ίδια ομάδα ατόμων καλούσε μέσω διαδικτύου γονείς και καθηγητές να συγκεντρωθούν έξω από το σχολείο, ενώ έστειλε και χαρτί στους καθηγητές, ενημερώνοντάς τους ότι θα… επιτάξουν το σχολείο. Ένα κάλεσμα που έκαναν με κωδικές ονομασίες και συνθηματικά μέσω Facebook, ενώ μετά τη σημερινή αδιανόητη απαγωγή στο γυμνάσιο Αιγινίου αναφέρουν: 

«Σας ενημερώνουμε, ότι έχει γίνει ΕΠΙΤΑΞΗ όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επικράτεια της χώρας, με αριθμό πρωτοκόλλου από την Εισαγγελία, από τον ενεργό Έλληνα πολίτη κύριο ΚΚ, για την αποκατάσταση της έννομης τάξης!»

Με μώλωπες στα χέρια και σε κατάσταση σοκ βρήκε τον γυμνασιάρχη στο κέντρο υγείας της περιοχής ο δήμαρχος Κολινδρού Αναστάσιος Μανωλάς.

Όπως τόνισε η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας Μεταξία Τσιάργαλη στόχος τους ήταν οι διευθυντές του σχολείου: «θεωρούν ότι παραβιάζεται το σύνταγμα επειδή εφαρμόζονται οι διατάξεις για τον κορωνοϊό τους χαρακτηρίζουν προδότες, επίορκους».

Γυμνασιάρχης και λυκειάρχης είχαν επικοινωνήσει με τις αρχές, όμως δεν έγινε τίποτα, ενώ κανείς δεν περίμενε ότι το θέμα θα έφθανε σε αυτό τον παραλογισμό. Η επίθεση στο γυμνασιάρχη φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένη, με κάποιους να μιλάνε για ενέδρα. 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ μια καθηγήτρια του σχολείου, «ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι αυτοί οι περίεργοι τύποι. Και έξω από το σχολείο χτύπησαν το διευθυντή του έβαλαν χειροπέδες και τον απήγαγαν. Τον έβαλαν μέσα στο αμάξι τους και τον πήγαν στην αστυνομική διεύθυνση σαν εγκληματία». Εδώ και ένα μήνα το σχολείο δέχεται επίθεση από τους συγκεκριμένους ανθρώπους με την αστυνομία να αδιαφορεί καταγγέλλει η καθηγήτρια. 

«Έχουν ξαναέρθει μας έχουν ενοχλήσει κι άλλες φορές. Έχει γίνει καταγγελία, αλλά δεν κάνουν τίποτα οι αρχές. Εννοούμε οι αστυνομικές αρχές… Δεν κάνουν τίποτα… Τι να κάνουμε εμείς;» «Έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον τους» διευκρινίζει. 

Αρνήθηκαν να υποβληθούν σε τεστ COVID 

Σε βάρος των 11, δύο γυναικών και εννέα ανδρών που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία για σειρά αδικημάτων μεταξύ αυτών και το κακούργημα της αρπαγής. Οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης. Μεταξύ των 9 αντρών και 2 γυναικών, μελών της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», είναι ένας απόστρατος αστυνομικός, μια δασκάλα χορού, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και άνεργοι. Μόνο τρεις από αυτούς έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο του Αιγινίου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αρπαγή από κοινού, βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας Υπηρεσίας, παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών, απειλή, συκοφαντική δυσφήμιση, απλή σωματική βλάβη και παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων

Εν όψει της μεταγωγής τους στα Δικαστήρια της Κατερίνης, στη συντριπτική τους πλειονότητα αρνήθηκαν να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο για κορωνοϊό και για αυτό το λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.

Πηγή: skai.gr