Κλείσιμο

Αναβιώνει στο Μικτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου η υπόθεση κακοποίησης του 14χρονου Γιάννη

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο

Ξεκινάει στο Μικτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου, η υπόθεση του 20χρονου Γιάννη, ενός παιδιού που μεγάλωσε μέσα στη βία, στο έγκλημα, στον βιασμό, στην εγκατάλειψη και στις απειλές, στο χωριό Γλώσσα του Δήμου Πλατανιά.

Κατηγορούμενοι είναι ο 66χρονος γείτονας του σπιτιού ο οποίος κατηγορείται για «τέλεση γενετήσιας πράξης» στον ανήλικο, ενώ ο πατέρας για έκθεση του παιδιού του σε κίνδυνο. Και οι δύο είχαν προφυλακιστεί τον περασμένο Ιούλιο μετά τις απολογίες τους, με τον πατέρα να αποφυλακίζεται με βούλευμα τον Ιανουάριο του 2022.

Για την ίδια υπόθεση έχουν προφυλακιστεί και δύο ιερείς με τη δικογραφία σε βάρος να αφορά τέλεση γενετήσιας πράξης και κακοποίηση του ανηλίκου.

Πώς έγινε γνωστή η υπόθεση

Ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ανέφερε ότι το παιδί διαμένει με τον πατέρα του, καθώς είναι διαζευγμένος και ότι είχε πληροφορίες ότι για παραμέληση και σωματική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, ο καταγγέλλων ανέφερε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά ότι ο πατέρας είναι αλκοολικός, ενώ πριν δύο χρόνια περίπου ο Γιάννης κακοποιήθηκε και σεξουαλικά από άτομο εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αιμορραγία.

Έγγραφα «φωτιά» για τον διαχρονικό βασανισμό του παιδιού

Τα έγγραφα των κοινωνικών υπηρεσιών και των ειδικών που πραγματοποίησαν αυτοψία στο «σπίτι» που έμενε το παιδί, είναι αποκαλυπτικά των άθλιων συνθηκών που διαβιούσε επί σειρά ετών ο Γιάννης.

Αποτροπιασμό προκαλεί το γεγονός, ότι αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν το 2011, 2013, 2014 και 2017 (!) χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Στις 28 Ιουνίου, αποστέλλεται στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, το πόρισμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του παιδιού.

«Το σπίτι φανερά παραμελημένο, με έντονη ρυπαρότητα εντός και εκτός αυτού, με λιγοστά και σπασμένα έπιπλα, έδινε την εικόνα εγκαταλελειμμένης οικίας, χωρίς ανθρώπινη παρουσία σε αυτό. Στην αυτοψία του εσωτερικού χώρου, παρατηρήσαμε πληθώρα σκουπιδιών και ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων. Το δωμάτιο του Γιάννη είχε πολύ υγρασία και υπήρχε μέσα μόνο ένα παλιό κρεβάτι, χωρίς στρώμα, μόνο με τις τάβλες και μία μάλλινη κουβέρτα που κάλυπτε τη μισή επιφάνεια του κρεβατιού και λειτουργούσε ως στρώμα».

Στο ίδιο πόρισμα, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην στάση του (προφυλακισμένου σήμερα) πατέρα του παιδιού, όσο και του ίδιου, αφού ήταν προφανές ότι φοβόταν να μιλήσει.

Η κοινωνική λειτουργός, περιγράφει την προσωπική συνομιλία που είχε με το παιδί, αποχωρώντας από το σπίτι: «Διστακτικός και πολύ φοβισμένος αρχικά μας εξομολογήθηκε, ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά προ 3-4 ετών (όντας τότε ανήλικος, περίπου 14 ετών), από άτομο που κατονόμασε, στην αγροτική κατοικία του τελευταίου».

Αφού περιγράφεται πώς το παιδί πείσθηκε από τον φερόμενο ως δράστη να τον ακολουθήσει, έρχεται η εφιαλτική περιγραφή του θύματος: «Το γύμνωσε και το κακοποίησε σεξουαλικά για περίπου 20 λεπτά. Το παιδί μάταια προσπάθησε να αμυνθεί, φώναζε, έκλαιγε και εκλιπαρούσε να το αφήσει…».

«Με την ολοκλήρωση της αποτρόπαιης πράξης, το παιδί αιμόφυρτο επέστρεψε στο σπίτι του, αναφέροντας στον πατέρα του ό,τι είχε συμβεί. Ημιλιπόθυμο, μεταφέρθηκε από τον πατέρα του σε δύο νοσοκομεία με ακατάσχετη αιμορραγία.

Στο νοσοκομείο μας είπε ότι εξήγησε στους γιατρούς τι ακριβώς συνέβη, παρόλα αυτά δεν νοσηλεύτηκε, γεγονός που μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά», σημειώνουν στο πόρισμά τους οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιάννης είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, αλλά ο συνοδός έσπευσε να τον πάρει πριν να εξεταστεί από τους γιατρούς, αφού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιδρύματος, φαίνεται ότι πήγε στις 11:10, για να αποχωρήσει στις 11:20, χωρίς φυσικά αιτιολογία αποχώρησης!

Πηγή: cretapost.gr