Κλείσιμο

Επεισόδια και συγκεντρώσεις από τους οργισμένους Ρομά- Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του 16χρονου

Τι υποστήριξε ο αστυνομικός που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα - Απολογείται την Παρασκευή

Με συγκεντρώσεις και επεισόδια εκδηλώνουν την οργή τους για τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου Κώστα στη Θεσσαλονίκη ομάδες Ρομά. Η ζωή του ανηλίκου και πατέρα ενός παιδιού, κρέμεται από μια κλωστή καθώς έχει δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε και χτύπησε στο κεφάλι τον ανήλικο αντιμετωπίζει πλέον κακουργηματικές κατηγορίες για τις οποίες ζήτησε και έλαβε χθες προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι ενστικτωδώς πυροβόλησε προς τα κάτω, όμως, λόγω των αναπηδήσεων της μηχανής του στο οδόστρωμα και της ταχύτητας η σφαίρα βρήκε τον ανήλικο στο κεφάλι.

Οι εκκλήσεις να μη γίνουν επεισόδια τουλάχιστον έξω από το νοσοκομείο βρήκαν ανταπόκριση, αλλά δεν συνέβη το ίδιο κοντά σε οικισμούς Ρομά στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ο οικισμός της Αγίας Σοφίας και ειδικά η κεντρική οδός Πόντου, μεταξύ Καλοχωρίου και Διαβατών μετατράπηκε χθες σε πεδίο μάχης. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν εκτεταμένες καταστροφές, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου- λάμψης, ενώ υπάρχουν και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι Ρομά πυροβόλησαν με καραμπίνες προς εκφοβισμό των αστυνομικών δυνάμεων. Λίγο αργότερα, επεισόδια έγιναν και στον οικισμό Τσαϊρια, στη Θεσσαλονίκη, ενώ Ρομά από όλη την Ελλάδα φέρονταν διατεθειμένοι να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. 

Η εθνική οδός Αθηνών- Πατρών έκλεισε χθες το απόγευμα λόγω συγκεντρώσεων Ρομά στα Μέγαρα, τον Ασπρόπυργο και το Ζευγολατιό, χωρίς να λείπει η ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Νωρίς το μεσημέρι φωτιές άναψαν Ρομά και στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του καταυλισμού του Νομισματοκοπείου, ενώ ένταση προκλήθηκε το απόγευμα και στην Παγανή της Λέσβου. 

Έτσι, εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους τα επεισόδια μεταξύ Ρομά και ΜΑΤ που ξέσπασαν στον οικισμό «Αγία Σοφία» στα Διαβατά της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Πόντου, κοντά στο βενζινάδικο απ' όπου ξεκίνησε η καταδίωξη που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικό. 

διαβατα

Οι περίπου 100 Ρομά άναψαν φωτιές και πετούσαν διαρκώς πέτρες, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα «Εδώ, θα γίνει ο τάφος σας». Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

διαβατα

Οι συγκεντρωμένοι έβγαλαν καραμπίνες και πυροβολούσαν στον αέρα, άναψαν φωτιές επί της οδού Πόντου, έστησαν οδοφράγματα, ενώ επίσης έκαψαν μεγάλο όγκο πλαστικών και  δύο εκσκαφείς.  

διαβατα

Εν τω μεταξυ, νέος γύρος επεισοδίων ανάμεσα σε Ρομά και διμοιρίες των ΜΑΤ ξέσπασε  και στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας στο ύψος του καταυλισμού Τσαΐρια. Συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιές και σε κάδους και σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια και στον ανατολικό καταυλισμό των Ρομά στα Τσαΐρια

Χθες το μεσημέρι βρέθηκε στο νοσοκομείο και μίλησε με τους γονείς του 16χρονου Κώστα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτεία βρίσκεται κοντά στους οικείους του ανήλικου.

«Ήρθα  εδώ και ως γενικός γραμματέας και ως άνθρωπος. Συναντήθηκα με την οικογένεια. Είναι ένα πάρα πολύ τραγικό και δυσάρεστο γεγονός για έναν συμπολίτη μας 16 χρόνων, για ένα παιδί. Η πολιτεία θα είναι εδώ να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεται η οικογένεια. Τα υπόλοιπα τα έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. Θέλω να δώσουμε δύναμη στους γονείς. Είναι μια δύσκολη περίπτωση, η πολιτεία όμως ήταν, είναι και θα είναι εδώ για ό,τι χρειαστούν», είπε σε δηλώσεις του.

Η οικογένεια από την πλευρά της δεν ζήτησε κάτι. «Ήρθαμε εδώ να τους δούμε, να μιλήσουμε, να συμπαρασταθούμε σε αυτή τη δύσκολη περίπτωση που βιώνουν οι ίδιοι και το παιδί τους. Θα είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε», ανέφερε ο κ. Σταμάτης.

Την ίδια ώρα έξω από το νοσοκομείο βρισκόταν μεγάλος αριθμός Ρομά, φίλων και συγγενών του 16χρονου που ζήτησαν, εκτός από αυτόν που πυροβόλησε, να φυλακιστούν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

«Ήταν ρατσιστική βολή. Δεν ήταν μια, αλλά δύο. Αυτός είπε ότι έριξε στα λάστιχα. Η βολή ήταν ευθεία. Πήγε να τον αποτελειώσει. Θέλουμε όλη η εγκληματική ομάδα που συμμετείχε να μπει στη φυλακή. Δεν θέλουμε μόνο αυτός να μπει στη φυλακή. Θα μπορούσε κάποιος να του πει μη τραβάς, τι κάνεις; Κυνηγάμε έναν άνθρωπο για 20 ευρώ. Δεν κυνηγάμε κανένα μεγάλο εγκληματία. Ζούμε στην Ελλάδα. Δε ζούμε σε κάποια ζούγκλα», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Πηγή: skai.gr