Τραγωδία στις Σέρρες: Πόλεμος ευθυνών για τον θάνατο του 11χρονου Βασίλη και δύο συλλήψεις

Σε κλίμα σπαραγμού το τελευταίο αντίο στο άτυχο παιδί που βρήκε το θάνατο στην αυλή του σχολείου - Συνεχίζεται η έρευνα για τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία 

Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει πλέον η τραγωδία με θύμα τον 11χρονο Βασίλη, μαθητή της τελευταίας τάξης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών. Λίγη ώρα πριν από το σπαρακτικό τελευταίο αντίο στο παιδί, η αστυνομία προχώρησε στη συλλήψη των δύο υπευθύνων του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας, οι οποίοι οδηγούνται πλέον στον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα συνεχίζετα η έρευνα για να ξεκαθαρισθεί πλήρως τι συνέβη και τι οδήγησε στην αδιανόητη τραγωδία. 

Την ίδια ώρα, όμως, ένας πόλεμος ευθυνών ξέσπασε ανάμεσα στον δήμο Σερρών και το σχολείο, με τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη να επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου αλλά και στον ανάδοχο του έργου για το τραγικό συμβάν, 

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα μετά το τραγικό συμβάν, ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος είχε υποστηρίξει ότι ποτέ δεν  είχε παραλάβει κανένα έγγραφο σχετικά με τον σχεδιασμό εκτέλεσης του έργου και ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί εξ αρχής την ενεργειακή αναβάθμιση της σχολικής ομάδας. Είπε, επίσης, πως ο ίδιος είχε ζητήσει οι όποιες τεχνικές εργασίες να γίνονται το Σάββατο και όχι σε ώρες λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν εισακούστηκε από κανέναν εμπλεκόμενο. Ανέφερε ακόμη πως το εν λόγω έργο της γεωθερμικής αναβάθμισης παρουσίασε πολλά προβλήματα και άργησε να ολοκληρωθεί.

Ο δήμαρχος Σερρών υποστηρίζει, ωστόσο, ότι από την πλευρά του Δήμου είχε διασφαλιστεί η ασφάλεια του έργου και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει πως «στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι οποίες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται τότε απαιτείται η συναίνεση είτε το διευθυντή είτε του δήμου». Αυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έγινε καθώς «εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκέπτονταν το σχολείο».

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα και το 12ο δημοτικό σχολείο στο οποίο κι εκεί εκτελούνται ανάλογες εργασίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο δημοτικό σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο. Εκεί ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους». Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στον χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Πάντως η αστυνομία προχώρησε στις δύο συλλήψεις για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας σε δημοτικό σχολείο στην πόλη των Σερρών, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών του σχολείου.

Η κοινωνία των Σερρών όμως, παραμένει σε κατάσταση σοκ και αποχαιρέτισε σε κλίμα σπαραγμού τον 11χρονο Βασίλη. 

Πηγή: skai.gr