Πυρκαγιές: Πόσα στρέμματα κάηκαν στην Εύβοια -O χάρτης με τις πληγείσες περιοχές

Τεράστιες εκτάσεις δάσους καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες. Η Βόρεια Εύβοια είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο με τουλάχιστον 2.000 άτομα να έχουν φύγει από τα σπίτια τους και εκατοντάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

Τα τελευταία 24ωρα εκδηλώθηκαν δεκάδες δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έξι μέτωπα ήταν πιο σοβαρά. Αυτά ήταν σε Εύβοια, Μεσσηνία (Πελοπόννησο),  Ανατολική Μάνη (Πελοπόννησο) , Βαρυμπόμπη (στην περιοχή της Αττικής), σε Ρόδο και Κω. Σε όλες αυτές τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εκκενώσεις.

Όσον αφορά την Εύβοια, οι πυρκαγιές είναι σε ύφεση, οπότε τα πυροσβεστικά μέσα που έχουν αναπτυχθεί μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 112 πυροσβεστών και 23 οχημάτων από τη Ρουμανία, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία μεταφέρθηκαν στην Εύβοια από άλλες περιοχές παραμένουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση των αναζοπυρώσεων. Επίσης, από την Ουκρανία έχουν σταλεί 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου (EMSR527) και έχουν παρασχεθεί δύο δορυφορικοί χάρτες για την υποστήριξη της ανάλυσης των πληγέντων περιοχών στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών της ΕΕ για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει υψηλός έως ακραίος στα περισσότερα μέρη του νησιού.

Η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια προσδιορίζεται στα 507.950 στρέμματα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συστήματος δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000. Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή του πρασίνου της περιοχής.

Οι καμένες εκτάσεις σε Ηλεία , Λακκωνία και Αττική

Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους αποτεφρωμένων εκτάσεων ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί το 2007 στην περιοχή Παλαιοχώρι-Ανδρίτσαινα Ηλείας που είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης κι η τρίτη αυτή που σημειώθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας και κατέκαψε 443.280 στρέμματα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τις καταγραφές της Πυροσβεστικής οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007 δεν θεωρούντο ενιαίο μέτωπο κι έχουν καταγραφεί σαν τρεις διαφορετικές, διακριτές πυρκαγιές με διαφορετικά αίτια κλπ.

Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά –σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.

Η ενεργοποίηση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Πηγή: skai.gr