Πυρκαγιά στην Αμαλιάδα: Εντολή εκκένωσης στο χωριό Δάφνη Ηλείας (VID)

Πυρκαγιά στην Αμαλιάδα: Εντολή εκκένωσης στο χωριό Δάφνη Ηλείας (VID)

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κολοκυθάς Αμαλιάδας στην Ηλεία .

Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, που προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως αναφέρει το ililive, η φωτιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κινήθηκε από το χωριό Κολοκυθά προς το χωριό Δάφνη Ηλείας, προς κατοικοιμένη περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται στα 8 χιλιόμετρα με τους κατοίκους να εκφράζουν τον φόβο τους για τις περιουσίες τους. 

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από όλη την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, και τη Δυτική Μακεδονία.

Επικεφαλής στο συντονισμό των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει τεθεί ο υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, με τον αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στο χωριό Δάφνη βρέθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος καθώς και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Βρισκόμενος στο μέτωπο της πυρκαγιάς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε:

"Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, στο σημείο που βρισκόμαστε, είμαστε δίπλα  στο χωριό Δάφνη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για την εκκένωση του χωριού, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή. Πραγματικά δίνουν όλη τους την ενέργεια και την προσπάθεια με μεγάλη αυταπάρνηση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συνδράμουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι εναέρια μέσα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την Γενική Γραμματεία, γίνεται πραγματικός αγώνας. Νομίζω ότι από μόνη της η εικόνα δείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι..."

O δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης σε δήλωσή του ανέφερε ότι:

"Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ επικίνδυνη, όπως βλέπετε έχει φτάσει σε απόσταση 100 με 150 μέτρων από τα σπίτια του χωριού, και δεν είναι ένα ή δύο σπίτια, είναι σε όλο το μήκος, όπως είναι ο λόφος ο οποίος είναι δεντρόφυτος από ελιές και πεύκα και δημιουργεί κίνδυνο. Ελπίζω από την αντιπυρική ζώνη που γίνεται και με όλα τα επίγεια μέσα να καταφέρουμε τουλάχιστον να μην καεί κανένα σπίτι. Στο χωριό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι όσο θα πετάνε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την φωτιά και συγχρόνως να έχουμε μία αντιπυρική ζώνη για τα σπίτια του χωριού."

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή ξέσπασε φωτιά πριν λίγες ημέρες κοντά στο χωριό Κέντρο στο Φράγμα Πηνειού.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ILIALIVE.GR

ΠΗΓΗ: SKAI.GR ILIALIVE.GR

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: ILIALIVE.GR