Πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο και Κάρυστο: Ολονύχτια μάχη να μην μπουν οι φλόγες σε κατοικημένες περιοχές

Εκκενώθηκαν περιοχές και υπέστησαν ζημιές περιουσίες - Περιμετρικά των χωριών Μαλώνα, Μάσσαρι και έξω από τωριό Βάτι οι επιχειρήσεις στη Ρόδο - Ανεξέλεγκτο μέτωπο προς το Λιβάδι στην Κάρυστο

Μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο δίνουν δεκάδες πυροσβέστες σε Ρόδο και Κάρυστο, προκειμένου να ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές και να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, οπότε θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για 8ο 24ωρο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Το «σμαραγδένιο νησί» έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά στη μέση ακριβώς της τουριστικής περιόδου, καθώς έχουν υποστεί ζημιές περιουσίες, εγκαταστάσεις και βέβαια έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές. Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Εκκενώθηκαν πέντε περιοχές

Νωρίτερα, το 112 ήχησε για τουλάχιστον πέντε περιοχές στο νησί. Πιο συγκεκριμένα εκκενώθηκαν το Γεννάδι, το Βατί, τα Μάσσαρι, η Μαλώνα και ο Κάλαθος.

Από την επιχείρηση κατάσβεσης στο Γεννάδι - Βάτι

ρΌΔΟΣ

Μήνυμα από το 112 εστάλη όμως γύρω στις 11:00 και στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί για να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι. Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Από την επιχείρηση κατάσβεσης στο Γεννάδι - Βάτι

Μεγάλες ζημιές στο Ασκληπειό

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Ρόδος

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις.

Ρόδος

Ανεξέλεγκτο μέτωπο προς το Λιβάδι στην Κάρυστο

Τα ξημερώματα δόθηκε απο το 112 νέα εντολή εκκένωσης του χωριού Πλατανιστός στην Κάρυστο

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι' αυτό το λόγο δόθηκε εντολή προλήπτικής εκκένωσης του χωριου προς Κάρυστο.

 Στόχος των Πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς πριν κατευθυνθεί σε δύσβατη χαράδρα που υπάρχει στην περιοχή

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Αστυνομικοί στο χωριό Πλατανιστός μετέφεραν ηλικιωμένους προς Κάρυστο.

 

 


 

Πηγή: skai.gr