Πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο, Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα - Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο - Δύσκολη η κατάσταση στο Αίγιο - Πλησιάζει απειλητικά οικισμούς η φωτιά στην Κέρκυρα - Σε πλήρη εξέλιξη και η φωτιά στην Κάρυστο 

«Μάχη» με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για ακόμη μία νύχτα οι πυροσβέστες σε πολλαπλά μέτωπα τα οποία μαίνονται σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα, δραματική παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο για έκτη συνεχόμενη νύχτα ενώ μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται σε Αίγιο και Κάρυστο. Μάχη με τις φλόγες δίνουν επίσης οι πυροσβέστες σε Υλίκη και Κέρκυρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Δόθηκε νέα εκκένωση 112 από Βιγλατούρι και Νησάκι καθώς και στις περιοχές Ρου, Κατάβολο , Κέντρωμα , Τρίτσι , Κοκκοκύλας , Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Έχουν καταπλεύσει ημερόπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης.Στην Ρόδο γενικά υπάρχει ύφεση. Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι - Ασκληπιείο - Λάερμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλώνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη δεν υπάρχουν εστίες.Στην Υλίκη η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.Στο Αίγιο η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της εθνικής οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα. Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά.

«Μάχη» με τις αναζωπρώσεις στα τρία μέτωπα

Μεγάλες είναι οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αυτή η νύχτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Λίγο πριν τις 20:00 μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μαλώνας με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το χωριό λόγω του πυκνού καπνού καθώς επίσης και από τα διπλανά χωριά, Μάσαρη και Κάλαθο.

Λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Δύσκολη η κατάσταση στο Αίγιο

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Αίγιο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού και συγκεκριμένα στον οικισμό Δερβενάκια και κοινότητα Μαμουσιάς Διακοπτού, βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό Τράπεζα Αχαϊας με τους κατοίκους να χτυπάνε τις καμπάνες της εκκλησίας καθώς μετά από εντολή της αστυνομίας οι κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν προληπτικά τα χωριό καθώς οι φλόγες το έχουν περικυκλώσει. Η εντολή της αστυνομίας είναι να εκκενώσουν προς Ακράτα.

Λίγο μετά τις 19:30 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Κάστρο προς Καθολικό. η φωτιά καίει παρθένο δάσος σε δύσβατη περιοχή και έχει ήδη μπει στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ωστόσο, οι άνεμοι στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς φορά, με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να μην περάσει την εθνική.

Αίγιο

Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτηκα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα.

Οι φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν την έκταση της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά

Παράλληλα, τέσσερις Γερμανοί τουρίστες διασώθηκαν από ομάδα ΕΜΟΔΕ στον Βουραϊκό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ειχαν εγκλωβιστεί μέσα στους καπνούς.  Πρόκειται για μία οικογένεια . Στο σημείο βρέθηκε η ομαδα της 6η ΕΜΟΔΕ και κατάφερε να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Στο σημείο επιχειρούν, 99 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και δασοκομάντο.

Νύχτα αγωνίας στην Κάρυστο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στην Κάρυστο της Εύβοιας. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο.

Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός να μετακινηθούν προς Κάρυστο.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή, νωρίτερα ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Στην Κάρυστο επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα.

Μεγάλη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη και στη Βόρεια Κέρκυρα. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις Λούτσες και εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα με εστίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κορυφής του βουνού. 

Με νέα μηνύματα από το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Λόγω της πυρκαγιάς αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη διασταύρωση Σπαρτύλα.

Είναι δυνατή μόνο η κάθοδος των οχημάτων από τουςο ικισμούς που γίνονται εκκενώσεις προς την περιοχή Ύψου.

Κέρκυρα

Λίγο πριν τις 20:30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πόρτες, Μεγκουλα, Σημιές, Παλιά Περιθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη. Παράλληλα, οι φλόγες πλησιάζουν τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα.

Κέρκυρα

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Η νύχτα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η φωτιά καίει σε δύο εστίες με τις έως τώρα πληροφορίες να αναφέρουν έχουν ξεφύγει καίγοντας δεντρα και χόρτα στην παλιά Περίθεια.

Κέρκυρα

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Υλίκη

Μαίνεται επίσης η φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας. O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι είναι μία επικίνδυνη φωτιά «που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε». «Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε».

Σημειώνεται ανά διαστήματα η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας κλείνει προληπτικά για λίγα λεπτά. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση.

Πηγή: skai.gr