Πύρινη κόλαση στη Φυλή: Η φωτιά έσπασε σε δύο μέτωπα - Αγωνία να μην φτάσει στον δρυμό της Πάρνηθας - Καίγεται για 5η μέρα η Αλεξανδρούπολη

Εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα - Το ένα μέτωπο είναι στη Δεκέλεια και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο - Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, ο Ασπρόπυργος έχει καλύτερη εικόνα

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μεγάλα μέτωπα που μαίνονται, σε Φυλή, Ασπρόπυργο και Αλεξανδρούπολη με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα στην Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη στο μέτωπο της Φυλής ώστε να μην περάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό της Παρνηθας. Πριν από λίγο άρχισαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε ότι τα βασικά μέτωπα στη Φυλή είναι δύο, το ένα στη Δεκέλεια και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ανέφερε ότι και στις δυο φωτιές έχουν καεί σπίτια. 

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη η φωτιά είναι μακριά απο τον Εθνικό Δρυμό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, έκανε γνωστό ότι πριν από λίγο εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προς το παρόν έχουν μεταφεθρεί στο δημαρχείο. Τόνισε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική.

Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.
  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
  • Από την πλατεία Φυλής,
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας με την εικόνα της να είναι ελαφρώς βελτιωμένη συμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή από νωρίς το πρωί 5 αεροσκάφη.

Για τον Ασπρόπυργο, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια να αποτραπούν φαινόμενα πλιάτσικου.

Έβρος στις φλόγες

Στον Έβρο, δύο είναι τα μέτωπα της φωτιάς που απασχολούν τις αρχές: αυτό στο δάσος της Δαδιάς και το μέτωπο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει αρχίσει πλέον και κινείται προς τη Ροδόπη. Στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολη εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί ενώ σκάφη του Λιμενικού απεγκλώβισαν 40 άτομα, τα οποία μετέφεραν στο λιμάνι της πόλης.

Στην κυκλοφορία δόθηκαν λίγο πριν τις 11 χθες το βράδυ και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, που παρέμεναν κλειστά λόγω των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή.

Νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα είχαν μείνει για πολλές ώρες ακινητοποιημένα. 

Ο κίνδυνος μεγάλος καθώς οι ριπές του ανέμου αγγίζουν τα 8 μποφόρ.

]]

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «'Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Τα φλεγόμενα μέτωπα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη.

Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Τα δύο μέτωπα της Ροδόπης

Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.

Σε ετοιμότητα καλούνται να βρίσκονται οι κάτοικοι σε Πετρωτά, Άγιο Χαράλαμπο, Μαρωνία, Ασκητές, Καγκέλες, Πλατανίτη, Νέα και Παλαιά Κρωβύλη στη Ροδόπη με νέο μήνυμα που εστάλη από το 112 και προειδοποιεί για δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη στην περιοχή.

Θήβα

Λίγο πριν τις 5:00 χθες το απόγευμα προκλήθηκε νέα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση δίπλα σε αποθήκες βιομηχανιών στο Μοσχοπόδι της Θήβας.

Η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της μία δασική περιοχή, αλλά και στη συνέχεια μία πευκόφυτη, του δάσους του Μοσχοποδίου και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις τόσο από το Δήμαρχο όσο και τους βουλευτές της περιοχής για εναέρια μέσα, ενώ στη συνέχεια 4 αεροσκάφη που έκαναν συνεχώς βολές ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς.

kkkkmnk

Πηγή: skai.gr