Πυρά σε 16χρονο Ρομά: Σήμερα στον ανακριτή ο αστυνομικός - Άλλη μια νύχτα επεισοδίων

Νέος γύρος έντασης στη διάρκεια της νύχτας με τραυματία αστυνομικό της ΟΠΚΕ - Απολογείται σήμερα ο 34χρονος αστυνομικός - Αναμένεται να δηλώσει αθώος - Καλέσματα Ρομά μέσω social media έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ Μάκης Συνοδινός

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η απολογία του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, ενώ στη διάρκεια της νύχτα σημειώθηκε νέος γύρος έντασης, σε διάφορες περιοχές και παρά τις ενυσχυμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδα 30 περίπου ατόμων άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο Διυλιστηρίων, στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, περίπου στις 20:30 χθες το βράδυ, αστυνομικοί επιχείρησαν να απωθήσουν άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο με αποτέλεσμα να δεχθούν πυρά, πιθανότατα από κυνηγετικά όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας της ΟΠΚΕ τραυματιστηκε ελαφρά από σκάγια στο πρόσωπο.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης, σε Μέγαρα, Νέα Ζωή και στον Σχιστό Κορυδαλλού με Ρομά να ανάβουν φωτιές στους δρόμους και να καίνε κάδους και λάστιχα. 

Λόγω  των επεισοδίων, διακόπηκε για αρκετές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, από το 39ο έως το 42ο χιλιόμετρο στην περιοχή των Μεγάρων καθώς και στην περιφερειακή οδό Αιγάλεω, από το ύψος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Η κυκλοφορία και στα δύο σημεία αποκαταστάθηκε τα ξημερώματα.

Φρούριο το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης - Καλέσματα Ρομά μέσω social media

«Φρούριο» θα θυμίζει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, καθώς σήμερα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στο κεφάλι μετά από καταδίωξη τα ξημερώματα της Δευτέρας.

fefef

Μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το Μέγαρο την Τρίτη μεταξύ συγκεντρωμένων Ρομά που διαμαρτύρονταν και αστυνομικούς των ΜΑΤ, σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να αποκλείσουν τα δικαστήρια από νωρίς το πρωί προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

«Πονοκέφαλο» στην αστυνομία έχουν προκαλέσει διαδικτυακά καλέσματα που γίνονται μέσω social media τόσο από Ρομά της βορείου Ελλάδος όσο και αλληλέγγυων οι οποίοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια την ώρα που θα φτάσει ο κατηγορούμενος αστυνομικός.

Ο 34χρονος, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αναμένεται να δηλώσει αθώος καθώς όπως υποστήριξε στην πρώτη του κατάθεση έτσι και σήμερα θα υποστηρίξει πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν.

bfbfbf

Στην κατάθεση του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σοκαρίστηκα γιατί ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε οδηγό, ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά  στο όχημα και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ πως κατέληξε στον οδηγό η βολή μου. Γι αυτό που έγινε πραγματικά λυπάμαι γιατί σε καμία περίπτωση δεν στόχευσα και δεν ήθελα να τραυματίσω κανέναν».

Ο 34χρονος θα περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη από την στιγμή που ο υπάλληλος του πρατηρίου υγρών καυσίμων τους ενημέρωσε πως οδηγός αγροτικού οχήματος έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ κι έφυγε χωρίς να πληρώσει, μέχρι και την στιγμή που όπλισε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές.

fbfbfb

Στην αρχική του κάθετη είχε αναφέρει:

«Ενώ πλησιάζαμε με χαμηλότερη ταχύτητα από πίσω τους, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για 3η φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μετά. Τότε με τους συναδέλφους μου κατεβήκαμε από τις μοτοσικλέτες μας, πήραμε θέση κάλυψης γύρω γύρω και ζητήσαμε μέσω ασυρμάτου ενισχύσεις. Μετά από 3-4 λεπτά μια ομάδα ΟΠΚΕ έφτασε στο σημείο και τότε πλησιάσαμε το αγροτικό όχημα. Μόλις πλησιάσαμε τότε διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός του οχήματος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. Μόλις είδα τον οδηγό, είδα ότι είχε τραύμα πίσω στο κεφάλι και στο πίσω τζαμί του αγροτικού πίσω στο το προσκέφαλο υπήρχε τρύπα. Τότε κατάλαβα ότι η 2η βολή που έριξα πέτυχε στο κεφάλι τον οδηγό του αγροτικού» .

Στις φωτογραφίες ντοκουμέντο που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνονται οι δραματικές στιγμές ελάχιστα λεπτά μετά τον σοβαρό τραυματισμού του 16χρονου από το όπλο του κατηγορουμένου.

Εκτός από το κατεστραμμένο φορτηγάκι μετά τους πυροβολισμούς από την πρόσκρουση σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου, αποτυπώνεται η τρύπα από τη σφαίρα στο πίσω τζάμι του αγροτικού που βρήκε τον νεαρό στο κεφάλι, αλλά και τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ που έφτασαν στο σημείο να ανασύρουν τον νεαρό από το όχημα προκειμένου να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

htht

Στην κατάθεση του ο 34χρονος είχε αναφέρει για τα κρίσιμα λεπτά μετά την πρόσκρουση του οχήματος:

«Μετά από 3-4 λεπτά μια ομάδα ΟΠΚΕ (είχαν ζητήσει ενισχύσεις) έφτασε στο σημείο και τότε πλησιάσαμε το αγροτικό όχημα. Μόλις πλησιάσαμε τότε διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός του οχήματος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. Αφού διαπιστώσαμε ότι ο άντρας ήταν τραυματισμένος στο κεφάλι, έβγαλα επίδεσμο και μαζί με συναδέλφους της ΟΠΚΕ του δέσαμε το τραύμα στο κεφάλι. Καλέσαμε άμεσα το ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο μετά από 15 λεπτά περίπου. Μόλις ήρθε παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο».

Την ίδια ώρα ο 16χρονος νοσηλεύεται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.