Πυρά σε 16χρονο Ρομά: Νέα επεισόδια σε καταυλισμούς - Διαμαρτυρίες μετά την απολογία του αστυνομικού

Τα χθεσινά επεισόδια ήρθαν λίγες ώρες μετά την απολογία του αστυνομικού και την απόφαση για κατ'οίκον περιορισμό του 

Νέος γύρος έντασης χτες το βράδυ σε διάφορους καταυλισμούς Ρομά, με διαμαρτυρίες για τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονο ομόφυλού τους από τον 34χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ.

Τα χθεσινά επεισόδια ήρθαν λίγες ώρες μετά την απολογία του αστυνομικού και την απόφαση για κατ'οίκον περιορισμό του μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την προφυλάκισή του. 

Ένταση επικράτησε εχθές το απόγευμα, στον οικισμό των Ρομά Αγία Σοφία, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Νεαροί Ρομά έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο του οικισμού και έβαλαν φωτιές σε λάστιχα, σκουπίδια και ξύλα.

Eπικράτησε ένταση, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν με τη χρήση χημικών να τους αποτρέψουν να στήσουν δεύτερο οδόφραγμα κοντά σε βενζινάδικο.

Ακολούθησε πετροπόλεμος ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ακουστήκαν και πυροβολισμοί από καραμπίνες.

Ένταση υπήρξε και στο Ζευγολατιό, οπού νεαροί Ρομα έβαλαν φωτιές κοντά στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ομάδα 100 περίπου ατόμων έκλεισαν την εθνική Οδό Καλαμάτας - Μεσσήνης, στο ύψος του ποταμού Άρι στο Ασπρόχωμα, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Στη Νέα Αλικαρνασό Ηρακλείου, Ρομά πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού, ενώ για λίγη ώρα έκλεισαν και το δρόμο έξω από τον καταυλισμό.

Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του αστυνομικού, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ομάδες Ρομά που φώναζαν συνθήματα ζητώντας «να αποδοθεί δικαιοσύνη», ενώ αντίστοιχο κάλεσμα είχαν απευθύνει άτομα που πρόσκειται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη καθώς οι Ρομά έκαψαν χαρτονομίσματα θέλοντας όπως λένε να δείξουν την ανύπαρκτη αξία των χρημάτων μπροστά στην ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, οι γονείς του 16χρονου«δε δέχθηκαν πολύ θετικά την απόφαση» να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός, έως ότου το δικαστικό συμβούλιο κρίνει οριστικά για την προφυλάκισή του ή μη. 

Πηγή: skai.gr