Πτώση μαχητικού F-4 Phantom στη θάλασσα νότια της Ανδραβίδας - Αγωνία για τους χειριστές, εντοπίστηκαν συντρίμμια

Οι πληροφορίες  πως δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους δεν επιβεβαιώνονται- Το αεροσκάφος πετούσε σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος κάνοντας «πτήση χαμηλής ναυτιλίας»

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολεμική Αεροπορία όταν μαχητικό αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) που ανήκει στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Το διθέσιο F-4 συνοδευτόταν από ακόμη ένα Phantom.

Λίγο πριν από τις 12.25 έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας, ότι εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κανένα ίχνος από τους χειριστές. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν περίπου στα 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Οι πληροφορίες πως δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους δεν επιβεβαιώνονται και πλέον το επικρατέστερο είναι ότι ο σμηναγός και ο επισμηναγός που επέβαιναν, δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το μαχητικό. Οι πιλότοι έκαναν πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος- με κατώτατο τα 300 πόδια. Για την πτώση του μαχητικού ενημέρωσε το δεύτερο αεροσκάφος που εκτελούσαν ως ζεύγος την εκπαιδευτική άσκηση. Σημειώνεται ότι στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους το βάθος της θάλασσας φθάνει τα 1.000 μέτρα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με πλωτά και εναέρια μέσα νοτια των Στροφάδων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα 8 ναυτικά μίλια, δυτικά του Κατάκολου. Για την αναζήτηση των δύο χειριστών έχουν σπεύσει στην περιοχή δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. 

Το σημείο των ερευνών:

Χάρτης

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Πηγή: skai.gr