Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική στις 18:00 για την πτώση του Antonov

Η ενημέρωση θα γίνει από εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, θα πραγματοποιηθεί από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν βρέθηκε κάποια επικίνδυνη ουσία στο φορτίου του μοιραίου αεροσκάφους σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη.

«Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επικίνδυνο υλικό που να μας ανησυχεί» τόνισε ο δήμαρχος.

Τι μετέφερε το Antonov

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Σερβίας, το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπανγκλαντές.

Επιπλέον, αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Ειδικά κλιμάκια στην περιοχή

Έρευνες στην αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα διενεργούν ήδη δύο ομάδες πυροτεχνουργών.

Ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ θα ελέγξει την λευκή ουσία, η οποία σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριο Αποστολίδη, υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.

Στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος μεταβαίνουν και άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο.

Παράλληλα, με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν.

Εν τω μεταξύ, τόσο η σερβική κυβέρνηση όσο και η αεροπορική εταιρεία, ιδιοκτήτρια του Antonov επιβεβαίωσαν ότι τα οκτώ μέλη του πληρώματος, όλοι Ουκρανοί, είναι νεκροί.

antonov

Από την πλευρά τους, οι τοπικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής και της υγείας των πολιτών και εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα να μην έχουν εκραγεί όλα τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος, όπως και για την πιθανότητα ύπαρξης τοξικών ουσιών.

Στους κατοίκους έγινε σύσταση να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να μην χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, με ανακοίνωση του απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Με ανακοίνωσή της η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα drones.

Επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του ατυχήματος.

Επίσης, αποκαταστάθηκε και πρόβλημα υδροδότησης με την τοποθέτηση ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής. 

Antonov: Τι μετέφερε - Πού πήγαινε

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov, που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπανγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές.

Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Πηγή: skai.gr