«Προτεραιότητά μας οι ανθρώπινες ζωές» δηλώνει ο πρωθυπουργός (upd)

«Προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη που oλοκληρώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στην Ήπειρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Άρτα και Ευρυτανία, ενώ στην περιοχή της Άρτας μεταβαίνει και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, επικεφαλής κλιμακίου που θα εκτιμήσει τις ζημιές.

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε... Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, και ελπίζω μέχρι τέλους να μην υπάρξει απειλή ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε, υποσχόμενος αποκατάσταση ζημιών.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρρευση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, σημειώνοντας ότι κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη φεύγει για την περιοχή προκείμενου να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών. Παράλληλα, κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα θα εξετάσει όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, ενώ θα συζητηθεί και τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που πλήττονται, ενώ μίλησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Βασίλη Ψαθά, ειδικότερα για τον νομό Άρτας, όπου έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. 

Σημειώνεται ότι οι αρχές εκκενώνουν χωριά στα πεδινά της Άρτας, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Άρτας και Νικολάου Σκουφά. Παράλληλα, μετά το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε, σε κίνδυνο βρίσκεται και το Γεφύρι της Άρτας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν την υπερχείλιση των ποταμών και παραποτάμων της περιοχής. 

Αναλυτικά η κατάσταση της κακοκαιρίας όπως εκτυλίσσεται σε όλη τη χώρα ΕΔΩ 
Πηγή: skai.gr