Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Άρτα και Ευρυτανία (video-upd)

Οι συνεχείς  βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Βοϊδομάτη στην Κόνιτσα και υπάρχουν φόβοι για τη στατιστικότητα του πέτρινου γεφυριού της Κλειδωνιάς, αρχιτεκτονικό μνημείο του 1834.

Έχει πλημμυρίσει επίσης ο ποταμός Ζαλογγίτικος στα σύνορα του νομού Ιωαννίνων Θεσπρωτίας και έχει σκεπάσει το πέτρινο γεφύρι της Βροχίνας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι Άρτα και Ευρυτανία, όπως αποφασίστηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό. 

Μετά το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας 
Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε, σε κίνδυνο βρίσκεται και το Γεφύρι της Άρτας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν την υπερχείλιση των ποταμών και παραποτάμων της περιοχής.



Αυτή την ώρα διοχέτευση νερού από το φράγμα του Πουρναρίου της ΔΕΗ στον Άραχθο, φτάνει τα 1700 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ώστε να αποφευχθεί νέα καταστροφή. 

Οι αρχές εκκένωσαν χωριά στα πεδινά, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Άρτας και Νικολάου Σκουφά.


Φωτό vimanews.gr

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο κ. Καχριμάνης έκανε δε λόγο για τεράστια προβλήματα και τραγική κατάσταση.

Τα χωριά που εκκενώνονται είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά. Καθίζηση σημειώθηκε στον δρόμο Ιωαννίνων - Άρτας, κοντά στο Τέροβο (22χλμ από τα Γιάννενα) και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από μία λωρίδα.


Φωτό paramythia-online.gr

Ο δήμαρχος Άρτας Χρίστος Τσιρογιάννης, κατήγγειλε από την πλευρά του στον σταθμό μας ότι η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου από το 1993 συζητείται και δεν έχει γίνει ακόμη. Με κατάρρευση απειλείται και η γέφυρα στο Κομπότι στον Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας.

Όσον αφορά την Ευρυτανία, ολόκληρος ο νομός αντιμετωπίζει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα των αποκλεισμό πολλών περιοχών και τη διακοπή κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου.

Εν τω μεταξύ, η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Αχαΐα. Χρειάστηκε να γίνει εκτροπή στον ποταμό Χάραδρο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σπίτια στην παραλιακή περιοχή του Καστελόκαμπου.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν κοντά στην κοινότητα Πλάκα των Καλαβρύτων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να γίνει εκκένωση σπιτιών.

Πλημμύρισε ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία, καθώς διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.


Η γέφυρα στο Κομπότι - vimanews.gr

Οι επιβάτες που επρόκειτο να φύγουν από Λιανοκλάδι για Αθήνα με την αμαξοστοιχία των 6:50 δεν τα κατάφεραν αφού τους ανακοινώθηκε ότι λόγω πλημμυρών του Πηνειού και του Σπερχειού τα τρένα διέκοψαν την κυκλοφορία.

Για τους επιβάτες που ξεκινούν από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, οι αμαξοστοιχίες θα σταματούν στους σταθμούς Λιανοκλαδίου και Τιθορέας και στο τμήμα αυτό θα γίνεται μετεπιβίβαση σε λεωφορεία, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.

Εκατομμύρια κυβικά νερού, κατεβάζει αυτή την ώρα ο Πηνειός ποταμός και οι παραπόταμοί του στα Τρίκαλα:



Υπάρχουν φόβοι για σπάσιμο των μεγάλων αναχωμάτων, στις περιοχές Παραποτάμου, Βαλομανδρίου.

Κλειστή είναι η
Εγνατία Οδός, από τις 9 το πρωί, στο τμήμα Κοζάνη-Καλαμιά και στα δύο ρεύματα. Ο δρόμος πλημμύρισε λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς Eθνικής Οδού (Ενωτική Οδός Κοίλων – Βατερού).

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο, και στη Σάμο. Κατέπεσαν βράχοι σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου.


Φωτό trikalaola.gr

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Μακρισίων, που βλέπουν για ακόμα μια φορά το μοναδικό εισόδημα που διαθέτουν να κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της αύξησης της στάθμης του ποταμού Αλφειού.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ