Προσωπικός Βοηθός: Άνοιξε η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι, η διαδικασία

Οι Προσωπικοί Βοηθοί θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί Ατόμων με Αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους από σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210-7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί. Της εγγραφής τους θα προηγείται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους και η επιτυχής ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης, που παρέχεται από το υπουργείο δωρεάν.

Οι Προσωπικοί Βοηθοί, μετά την ένταξή τους στο Μητρώο, θα επιλέγονται από τους συμπολίτες μας με αναπηρία (άτομα με κινητική, νοητική ή/και αναπτυξιακή ή και ψυχική αναπηρία και άτομα με αισθητηριακή αναπηρία), για να τους υποστηρίξουν στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και της συμπερίληψής τους στην κοινωνία. Αυτή η υποστήριξη θα παρέχεται στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής των ωφελουμένων με αναπηρία και, σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους, ενδεικτικώς ως προς τα εξής: α) Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή, β) εργασία και σπουδές γ) συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και δ) δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Διευκρινίζεται ότι οι ωφελούμενοι συμπολίτες μας με αναπηρία, στους οποίους απονέμονται, στο πλαίσιο του προγράμματος, ώρες προσωπικής βοήθειας, θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και στο προφίλ αυτών για τον σκοπό αναζήτησης, επικοινωνίας και επιλογής ενός ή περισσότερων Προσωπικών Βοηθών, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Θα επιλέγουν μεταξύ είτε (α) ωριαίας προσωπικής βοήθειας από έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς είτε (β) προσωπικής βοήθειας από έναν Προσωπικό Βοηθό σε καθεστώς συνοίκησης.

Κατόπιν αυτού, τα ωφελούμενα Άτομα με Αναπηρία θα συνάπτουν ιδιωτικό συμφωνητικό με τους Προσωπικούς Βοηθούς τους.

Η αποζημίωση του Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε έξι ευρώ μεικτά ανά ώρα παροχής προσωπικής βοήθειας. Στην περίπτωση παροχής προσωπικής βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης, η αποζημίωση του δικαιούχου Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε 1.200 ευρώ μεικτά μηνιαίως και περιλαμβάνει και τις ημέρες ανάπαυσης.

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) απολογιστικά ανά μήνα, σε τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι Προσωπικοί Βοηθοί.

Το έργο υλοποιείται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Επιτέλους, για πρώτη φορά, στη χώρα μας ξεκινάει η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των συμπολιτών μας με αναπηρία και, από σήμερα, άνοιξε η πλατφόρμα, ώστε όλοι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, να μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους. Σύντομα, οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία στην Αττική θα έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό, ενώ, μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς. Ως Πολιτεία, βελτιώνουμε έμπρακτα την ποιότητα ζωής και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων και ιδίως όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ