Προς lockdown η Αττική: Ώρα αποφάσεων για σχολεία και λιανεμπόριο-Τι εξετάζεται για απαγόρευση κυκλοφορίας

Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για την κυβέρνηση αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς, προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική της για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική,  η οποία χθες χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» από τους ειδικούς. 

Άλλωστε όπως διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική» τονίζοντας ότι «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, αν και θεωρείται αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί. Γι' αυτό το πιο πιθανό είναι η απαγόρευση να μείνει ως έχει στις κόκκινες περιοχές, δηλαδή να ξεκινά από τις 21.00 το βράδυ. Ωστόσο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Νίκος Σύψας, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε ότι εξετάζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. 

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στα θρανία, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι τελικά θα αναβληθεί. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της Γ' Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους. 

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, πιθανότερο σενάριο για τη λειτουργία του αποτελεί η επιστροφή στο click away, όπως έγινε και κατά την περίοδο των εορτών, ενώ δεν αποκλείεται για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να εφαρμοστεί το μοντέλο «click in shop», δηλαδή αγορές μέσα στο κατάστημα με προγραμματισμένο ραντεβού.  
 

Πηγή: skai.gr