Κόλαση φωτιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας: Καίγονται σπίτια - ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πύρινη λαίλαπα καθώς οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία,ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Τις πρώτες πρωινές ώρες σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να μπουν στη μάχη με τη πύρινη λαίλαπα.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα.

Στις Αφίδνες, εκτός από οικίες, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη για να γυρίσει η φωτιά μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ έχουν κοπεί και καεί κάποια καλώδια της ΔΕΗ. Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τη περιοχή.

Κάποια είναι επικίνδυνα καθώς βρίσκονται και στον δρόμο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν φτάσει και από Ωρωπό, Νέα Φιλαδέλφεια και Αυλώνα για ενίσχυση, προσπαθώντας να καθυστερήσουν όσον το δυνατό περισσότερο τις φλόγες με την ελπίδα τα εναέρια μέσα να δώσουν κέρια χτυπήματα με ρίψεις νερού τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε να περιορίσουν τις φλόγες. 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, μίλησε τις πρώτες πρωινές ώρες στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» τη κατάσταση που επικρατεί στις Αφίδνες  αυτή τη στιγμή. '

«Η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού. Στο σημείο επικρατεί ένα ελαφρύ αεράκι. Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», είπε ο Δήμαρχος. Ωστόσο, ο αέρας αλλάζει πορεία συνεχώς. 

«Παρακαλάμε να μη ξεκινήσει ο άνεμος πριν πετάξουν τα εναέρια μέσα. Έχουν καεί στη περιοχή πολλά σπίτια. Όλη νύχτα οι δυνάμεις του Δήμου, οι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη. Δεν έχει φύγει κανείς για να κρατήσουμε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα», είπε. 

Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/dimarxos-oropou-i-fotia-einai-mesa-stis-afidnes-kai-kaiei-ta-panta
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως «πρέπει να έχουν καεί και ακριανά σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία» ενώ η «Αγία Τριάδα είναι πιο ψηλά και δεν έφτασε η φωτιά σε σπίτια».

Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και πέρασε από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ενώ το μέτωπο έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και πέρασε στην απέναντι πλευρά, με πορεία προς το Καπανδρίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Αφίδνες καίγονται σπίτια ενώ η φωτιά πέρασε και από τη Δροσοπηγή, όπου αρκετές οικίες υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες, ενώ σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, καθώς η πύρινη λαίλαπα έφτασε στα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για τους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα αργά τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με το μήνυμα καλούνται όσοι βρίσκονται στον Βόθωνα να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

Με δύο μηνύματα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Πευκόφυτο και του οικισμού Ποντίων καλούνται να τα εκκενώσουν.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως τα σημεία της εθνικής οδού που υπάρχει κίνδυνος να περάσει η φωτιά είναι τρία, στις Αφίδνες στη Δροσοπηγή και ένα σημείο στα διόδια.

Το θετικό είναι ότι το μέτωπο στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού που βρίσκονται Καπανδρίτι και Πολυδένδρι δεν κινδυνεύει και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φωτιά ανεβαίνοντας στην εθνική οδό στα προς τα δεξιά. Εκκενώθηκαν προληπτικά Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο, Οικισμός Ποντίων αλλά δεν απειλούνται σπίτια. Η εκκένωση ζητήθηκε από τη Πυροσβεστική προληπτικά. Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι δεν εκκενώθηκε τελικά και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη περιοχή».

«Έχουν καεί πολλά σπίτια σε Δροσοπηγή και Αφίδνες αλλά δεν γνωρίζουμε για την ώρα τον αριθμό. Αυτό θα το δούμε αύριο το μεσημέρι αν έχουν ησυχάσει τα πράγματα ώστε να γίνει καταμέτρηση». «Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά, γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τη Πυροσβεστική, τη Περιφέρεια και τον στρατό. Από κει και πέρα παίζει ρόλο και ο άνεμος που αλλάζει κατεύθυνση», είπε.

Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο πέρασε από την άλλη πλευρά της Ε.Ο και κινείται ανάμεσα σε Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι με πορεία προς το Καπανδρίτι. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το περιορίσουν.  

Στο μεταξύ το 112 έστειλε νέα ειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

 

Νωρίτερα η πύρινη λαίλαπα πέρασε από Δροσοπηγή, Αφίδνες, Κοσμοθέα (περιοχή στα Κιούρκα) καίγοντας σπίτια και περιουσίες, ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ  η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την Εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό

Σημειώνεται πως μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Προς το παρόν έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας

Νωρίτερα στάλθηκε νέο μήνυμα του 112 σε  όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν τώρα προς Ωρωπό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/EL/DASIKES-PYRKAGIES

 

Από τη πλευρά της Πάρνηθας είναι διάσπαρτα τα μέτωπα όπως στη Δροσοπηγή, την Αγία Τριάδα και την Ιπποκράτειο και Κατσιμίδι«.
Εκτός από Αφίδνες και Δροσοπηγή πρέπει να έχουν καεί σπίτια και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα ακριανά σπίτια πρέπει να έχουν καεί. Η Αγία Τριάδα είναι πιο ψηλά και δεν έφτασε η φωτιά σε σπίτια», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Νωρίτερα, διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανος εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.  Ωστόσο, η περιοχή του Αγίου Στεφάνου τελικά δεν θα εκκενωθεί προληπτικά. 

«Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .      

Νωρίτερα, ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.      

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .      

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

Μάχη να μη φτάσει η φωτιά σε Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο δίνουν οι πυροσβέστες. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στους πρόποδες της Πάρνηθας, πέρασε από τη Δροσοπήγη, το Κρυονέρι, έφτασε στις Αφίδνες στο ύψος του σταθμού των διοδίων και τελικά πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού.

Το 112 απέστειλε και μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών αυτών δίνοντας οδηγίες προφύλαξης για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών, αλλά και ζητώντας τους να είναι σε ετοιμότητα. 

Συγκεκριμένα, μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγ. Γεώργιο, Πουρίθι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού, να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, ‘Αγ. Γεώργιο, Πουρίθι κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα εστάλη καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές εστίες φωτιάς από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, στο ύψος των Αφιδνών προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά γίνεται μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι εστίες πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, υπέγραψε εντολή για εκκένωση σε Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο και Πολυδένδρι και μέσα στα επόμενα λεπτά αναμένεται να σταλεί και σχετικό μήνυμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά απέχει περίπου 6-7 χιλιόμετρα από την περιοχή. 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η φωτιά έχει μπει μες στις Αφίδνες και καίγονται σπίτια, ενώ η περιοχή έχει εκκενωθεί. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην πυροσβεστική να στείλει οχήματα στις Αφίδνες για να περιορίσει τη φωτιά. 

Στο μεταξύ, στη σύλληψη ενός άντρα στον παράδρομο της Εθνική Οδού προχώρησε η αστυνομία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές των αρχών να αποχωρήσει από το σπίτι του επειδή κινδυνεύει με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν.

Πηγή: skai.gr