Προειδοποίηση Χαρδαλιά για τον Μεσογειακό Κυκλώνα – Οι τρεις οδηγίες

«Καμπανάκι» προς τους πολίτες των περιοχών που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης η κακοκαιρία «Ιανός», έκρουσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το "μάτι", το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. 

Το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον «Ιανό». Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοιας, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι επιπτώσεις του φαινόμενου είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας και ενδέχεται να προκληθούν ζημιές.

«Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα», τόνισε ο υφυπουργός.

Οι τρεις οδηγίες για τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν:

  • Όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν και κοντά σε χειμμάρους και ποταμούς, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους και να εξετάσουν την πιθανότητα να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους
  • Να αποφύγετε οποιαδήποτε μετακίνηση, ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα ενώ σε περίπτωση δημιουργίας χείμαρρων μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Μη διασχίζετε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει για κανένα λόγο.


 

Πηγή: skai.gr