Κλείσιμο

SOS από την ΓΓΠΠ: Προστατέψτε τα ζώα - Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα

Tης Σταματίνας Σταματάκου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Στις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι η χαλαζόπτωση μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τα ζώα. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές καλούν τους πολίτες να προστατεύσουν με οποίο μέσο μπορούν τα αδέσποτα ζώα, ιδανικό θα ήταν να φιλοξενηθούν σε οποιοδήποτε στεγασμένο μέρος καθώς κινδυνεύει η ζωή τους. Τα αδέσποτα ζώα αδυνατούν να βρουν ασφαλές κατάλυμα και μπορεί να παρασυρθούν ακόμη και από τον αέρα. 

Εκτός από τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στο έλεος, υπάρχουν και κάποια δεσποζόμενα ζώα που ζουν μονίμως αλυσοδεμένα σε αυλές, ταράτσες, χωράφια, κ.ά., αν και είναι παράνομο. Αυτές τις ημέρες θα είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο. Τουλάχιστον γι’ αυτές τις μέρες οι κηδεμόνες τους ας τα βάλουν στο σπίτι τους ή έστω σε ασφαλείς χώρους. Κινδυνεύουν πεθάνουν από την κακοκαιρία ανήμπορα και αλυσοδεμένα. 

Κάθε ζωή έχει αξία, ας προστατεύσουμε τ’ αδύναμα κι ανήμπορα πλάσματα εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων με οποίο τρόπο μπορούμε. Η προσωρινή φιλοξενία σώζει ζωές κυριολεκτικά. 

Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδέσποτος Παλμός» και της Μαρίας Αρκομάνη:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Παρασκευή στις 18/09/2020 
θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπου θα πληγεί η Αττική. 

Η Δυτική Αττική μια περιοχή όπου έχει χτυπηθεί άσχημα ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια καταιγίδα που θα προκαλέσει τις ελάχιστες ζημιές.
ΕΚΚΛΗΣΗ : Όποιος  έχει δεμενα  τα ζώα του , όποιος τα έχει παρατημένα στην εξοχική του κατοικία  να τηρήσει τους κανόνες ευζωίας του νόμου 4039/12 και να φροντίσει να μην κινδυνέψουν. 
Η μόνιμη αλυσοδεση θεωρείται παθητική κακοποίηση διότι το ζώο δεν μπορεί να παλέψει με ίσους όρους για την ζωή του ..
Σε περίπτωση που στο ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΩΝ (Κινέτα,Αλεποχωρι,Μέγαρα,Νέα Πέραμος,Λουτρόπυργος,Νεράκι κτλ) δείτε ένα ζώο όπου κινδυνεύει, έχει τραυματιστεί, είναι σε πανικό παρακαλώ καλέστε στο τηλέφωνο 
☎️6946491993 Αρκομάνη Μαρία.
Με εκτίμηση
                              Η ομάδα 
       ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΠΑΛΜΟΣ - STRAY PULSE
           Φιλοζωικό Σωματείο Μεγάρων


Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας 
 

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Το έκτακτο δελτίο καιρού 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να εκδηλωθεί στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης, που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Πηγή: skai.gr