Πότε θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη τα πρώτα υπερσύγχρονα ελληνικά Rafale

Την Τετάρτη, μεταξύ 12:00 - 12:30, θα πραγματοποιηθεί η διέλευση των έξι υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αττική στο πλαίσιο της άφιξής τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τα ελληνικά μαχητικά θα "χαιρετήσουν" τους Έλληνες, πετώντας πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. 

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 αεροσκάφη Rafale που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσουν την Τετάρτη το ταξίδι τους για τη χώρα μας από τη Γαλλία. Θα αναχωρήσουν το πρωί από την Ιστρ και θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Στη βάση θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο ΥΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των κλάδων, για την τελετή ένταξης τους στην 332 μοίρα.

Τα δύο Rafale που θα έρθουν την Τετάρτη στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Θα ενταχθούν στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ένα μόλις έτος μετά την συμφωνία με την γαλλική πλευρά.

Τα υπόλοιπα έξι Rafale αναμένονται στο τέλος του χρόνου και εξι ακόμη από την πρώτη παραγγελία το 2023.

Μέσα στις  επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει συνολικά 24 πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά. 

Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο.

Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr