Πώς φτάσαμε σε λοκντάουν στη Δυτική Αττική – 10πλάσια κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές

Αυστηρό απαγορευτικό, από αύριο Παρασκευή το πρωί μάλιστα, έφερε η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Δυτική Αττική. Για τουλάχιστον επτά ημέρες σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα επιβάλλεται απαγόρευση μετακινήσεων από τις 6 το απόγευμα, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικής δραστηριότητας και ξεκινούν μαζικά τεστ. Μεγάλη διασπορά του ιού εντοπίζεται τόσο σε βιομηχανίες όσο και σε πληθυσμούς Ρομά, όμως, η ανησυχία δεν εστιάζεται μόνο εκεί, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας και στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στην Κοζάνη όπου τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς. 


Τα μέτρα κρίθηκαν αναπόφευκτα καθώς η Δυτική Αττική παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες δεκαπλάσια κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές – αντίστοιχου πληθυσμού.

Σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα, διευρύνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι, ενώ μπαίνει λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τη Δευτέρα όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα νυχιών, αλλά και τα καταστήματα που δουλεύουν με click away.
Αναστέλλονται επίσης όλες οι θρησκευτικές τελετές στις εκκλησίες – εκτός των κηδειών.. καθώς και η λειτουργία λαϊκών αγορών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε και την απομόνωση σε ειδικές δομές, όσων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία όταν κρίνεται πως η καραντίνα στο σπίτι, δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης του ιού. 

Πώς φτάσαμε ως εδώ 

Χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22,37 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους στη Δυτική Αττική, όταν η Ανατολική έχει μόλις 5,37, ο βόρειος τομέας Αθηνών 7,1, και τα νότια προάστια, μόλις 2,45.

«Ξέρουμε ότι είναι συγκεκριμένες περιοχές, σε Ασπρόπυργο και άλλους οικισμούς της Δυτικής Αττικής. Είναι και σε Ρομά και σε άλλους οικισμούς» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που αυξήθηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα στην Δυτική Αττική. Αφενός στην περιοχή λειτουργούν πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αφετέρου γίνονται αρκετές οικογενειακές συναθροίσεις, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

«Υπήρχε εργοστάσιο που ήταν σε αναστολή και όλοι οι εργαζόμενοι ήταν μέσα, όλοι δούλευαν οι εργαζόμενοι εκεί λοιπόν αφού είναι ανεξέλεγκτο… Και οι οδηγίες είναι σαφείς… ‘’αν έρθει έλεγχος ανεβαίνετε στην ταράτσα’’» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας Νίκος Ευάγγελος. 

Από νωρίς το πρωί πάντως, κλιμάκια της Αστυνομίας έγραφαν πρόστιμα σε όποιον μετακινούνταν χωρίς να έχει τη σχετική βεβαίωση.

Ο ΣΚΑΪ μπήκε και σε καταυλισμό Ρομά, όπου οι αρχές έχουν εντοπίσει αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, παρόλο που οι ίδιοι θεωρούν πως δεν τους πιάνει.

«Έχουμε αντισώματα εμείς και δεν μας πιάνει.. Κρούσματα εμείς οι τσιγγάνοι δεν έχουμε – δεν έχω ακούσει κανένα κρούσμα» ανέφεραν μεταξύ άλλων Ρομά στην κάμερα του σταθμού. 

«Μόνο τις σφαίρες φοβάμαι.. κορωνοϊό όχι, δεν φοβάμαι.. δεν πειράζει… εδώ στον Ασπρόπυργο δεν πιάνει.. Τι να φοβάμαι; Τι; Αυτό δεν μου λέει κάτι, κορωνοϊό και τέτοια» ανέφεραν από πλευράς τους κάτοικοι από τον Ασπρόπυργο όπου σήμερα καταγράφηκαν 49 νέα κρούσματα… 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πάντως πως θα γίνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού

Μαζικά μοριακά τεστ θα γίνονται και στα γηροκομεία της Δυτικής Αττικής, κάθε πέντε ημέρες. 

Κοζάνη 

Αλλά και στην Κοζάνη, έχουν καταγραφεί αρκετές υπερεστίες μετάδοσης του ιού. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 316 κρούσματα στην πόλη.

Όπως λένε οι κάτοικοι της Κοζάνης στην πλειονότητά τους τήρησαν τα μέτρα. Η περιοχή όμως μπαίνει σε νέες περιπέτειες για τους ελάχιστους που δεν συμμορφώθηκαν.

Στην περιοχή βρέθηκε το πρωί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ζήτησε υπομονή από τους κατοίκους, μέχρι το εμβόλιο.
 

Πηγή: skai.gr