Χαρδαλιάς: Lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα-Αυστηρή επιτήρηση μέτρων

Σε γενικευμένο lockdown μπαίνουν από αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και από τις 6 το πρωί και για επτά μέρες οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας της δυτικής Αττικής όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Έτσι από αύριο αυστηροποιούνται τα μέτρα στους παραπάνω δήμους με την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το , εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο για μετακινήσεις από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως και με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Δεύτερον αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων. Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης για ατομική προσευχή. Επίσης αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχου στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με Rapid test. Επίσης αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά έρχεται μετά τα «καμπανάκια» των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, αλλά και την έντονη ανησυχία της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ενισχύοντας τα σενάρια για τοπικά λοκντάουν. Πληροφορίες του ΣΚΑΪ ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν απαγορευτικά τύπου Μαρτίου σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο κ. Χαρδαλιάς συμμετέχει στις ενημερώσεις Δευτέρα και Παρασκευή και στις τελευταία ενημέρωση απείχε λόγω ενός προβλήματος στις φωνητικές του χορδές.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σε περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή» τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού. 

Πηγή: skaigr, ΑΠΕ-ΜΠΕ