Δένουν κάβους τα πλοία την Τετάρτη και την Πέμπτη, λόγω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ

Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών, θα ξεκινήσουν στις 6 π.μ. της Τετάρτης (8/2) και αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2)

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023 ενώ στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών, η οποία έχει προαναγγείλει και επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών, θα ξεκινήσουν στις 6 π.μ. της Τετάρτης (8/2) και αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2).

Η συνομοσπονδία των ναυτικών κάνει λόγο για πλήρη απροθυμία και άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα -προ τριμήνου- τους είχαν αποσταλεί απόλυτα θεμελιωμένα, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία,τα οικονομικά, θεσμικά και κλαδικά αιτήματα του κλάδου των ναυτικών.   

 Επίσης ζητά, την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και την καθιέρωση πάγιου συστήματος ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των άνεργων ναυτικών.Ζητεί αύξηση του προβλεπόμενου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας σε 650 ευρώ για τουςάγαμους και 850 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 150 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο πρόσωπο, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ναυτικών, αλλά και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση αύριο, στις 11 το πρωί στα πλοία της BlueStar, απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στον Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ