ΠΓΔΜ: Διαδήλωση κατά της αλλαγής του ονόματος . Ο Ορμπάν στηρίζει το VMRO!

Η εμφάνιση του εθνικιστή πρωθυπουργού της... Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν «έκλεψε την παράσταση» στη διαδήλωση του δεξιού εθνικιστικού VMRO-DPMNE κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας!

Χιλιάδες υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας τους, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Ο Όρμπαν εξέφρασε τη στήριξή του στους εθνικιστές του VMRO μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν
στην πίεση ξένων δυνάμεων».

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια κρατώντας σημαίες της χώρας, καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, ενώ κάποιοι είχαν πανό που έγραφαν: «Η "Μακεδονία" θα κερδίσει».

«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Παράλληλα ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Ο Μίτσκοσκι κατήγγειλε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει να επανέλθει».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε την ΠΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, δεν ήταν παρών στη χθεσινή συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, σε «σαλαμοποίηση» φαίνεται να οδηγείται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ακόμη και εάν αρθεί σύντομα η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις από την υπαναχώρηση της γειτονικής χώρας στο ζήτημα του erga omnes.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι πιθανόν να ζητήσει πρόσθετο χρόνο, τοποθετώντας τυχόν συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του είναι έντονες.

«Ο Ζάεφ και ο Τσίπρας προσπαθούν να βρουν λύση, χωρίς στήριξη από την αντιπολίτευση» σχολιάζει την Κυριακή ο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων MIA.

Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται οικονομικά ανταλλάγματα για λύση στο Σκοπιανό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Bασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος σε δηλώσεις για «λύση πακέτο» στο χρέος και στο ονοματολογικό. 

Για το Σκοπιανό, ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η συμφωνία θα είναι έναντι όλων και δεν θα υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της γείτονος. «Θέλουμε να λυθεί με τιμιότητα το Σκοπιανό… είναι δύσκολη απόφαση, δεν είναι εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε. 
Πηγή: skai.gr - AΜΠΕ - Καθημερινή