Απειλές Πεσκόφ: Μετά τα δημοψηφίσματα, επιθέσεις στο Ντονμπάς είναι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Σημειώνεται ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα αν ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση

Απειλές κατά της Δύσης εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Η Ρωσία θα θεωρήσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Ντονμπάς και άλλα εδάφη ως επιθέσεις στα εδάφη της, εάν τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν εκεί παράγουν ‘θετικά αποτελέσματα’» δήλωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Είναι αυτονόητο», απάντησε,  όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν σε περίπτωση θετικής (για τη Μόσχα) έκβασης των δημοψηφισμάτων, ότι όλες οι προσπάθειες του Κιέβου να ανακαταλάβει αυτά τα εδάφη θα θεωρηθούν ως επιθέσεις στη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι «αμέσως (μετά την απόφαση για ένταξη στη Ρωσία) θα τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα της Ρωσίας σε σχέση με αυτά τα εδάφη».

«Όλα είναι πολύ ξεκάθαρα σε αυτό το θέματα», είπε. «Εάν υπάρξει πράξη προσχώρησης στη Ρωσία, τότε, κατά συνέπεια, θα τεθούν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματός μας», διεμήνυσε σύμφωνα με το TASS. 

Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν δημοψηφίσματα προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν θετική έκβαση για τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα αν ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση, και αυτό θα ισχύει για τη Κρεμλίνο, ακόμη και αν κανείς στον κόσμο δεν θα έχει αναγνωρίσει τα νέα σύνορα. 

Από πλευράς του ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι, παρά όλες τις δυσκολίες, θέλει να πιστεύει ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται στο χείλος «της αβύσσου ενός πυρηνικού πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα και ότι η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για την χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το πρωί της Τετάρτης τη Δύση ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει ότι θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειλείτο η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ