Πειραιάς στο «κόκκινο»: To αυστηρό lockdown πήγε.. περίπατο- Αναλυτικά τα ενεργά κρούσματα

Κυριακή. Ώρα 14:00. Πασαλιμάνι μεσημέρι. Αρκετά «παιδιά του Πειραιά» κάνουν την βόλτα τους ενώ το αυστηρό lockdown στην Αττική και ειδικά τον Πειραιά που «φλέγεται» συνεχίζεται. 

Κάποιοι πολίτες απολαμβάνουν τον κυριακάτικο περίπατο τους. Άλλοι πίνουν με τις παρέες τους τον καφέ τους στα παγκάκια ή αθλούνται, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται έλεγχοι της αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοιού.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στο Skaigr είναι εντατικοί οι έλεγχοι και για επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, και λειτουργίας του take away (αν τηρούνται οι αποστάσεις, να μην γίνονται ορθάδικα κλπ).

Δύο μέρες νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε το καμπανάκι ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, με συνωστισμούς που προκαλούν ανησυχία.

Τα ενεργά κρούσματα στον Πειραιά από 721 στις 18 Φεβρουαρίου έφτασαν τα 1.302 στις 26/2. Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% (από 533 στις 18 Φεβρουαρίου σε 910 στις 25/2).

Αυξητική τάση, όμως, παρατηρείται και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45 στις 18 του μήνα σε 95 μέχρι τις 25/2, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα από 51 στα 65 τις ίδιες ημερομηνίες.

Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, κρίθηκε απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα κάλεσε τις δημοτικές αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχοντας την ανησυχία των εξόδων λόγω του καλού καιρού, συμπεριλαμβάνουν στο σχέδιο της «Κόκκινης Αττικής», που είχε αναφέρει αναλυτικά το Skaigr πριν λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων την επιτήρηση πλατειών, κεντρικών δρόμων και άλλων δημόσιων χώρων όπου το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού.

Στα «όπλα» των ελέγχων για το περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού από την πλευρά της αστυνομίας επιστρατεύονται  περιπολίες, ηχητικά μηνύματα, drones και σε ακραίες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα και γίνονται συλλήψεις.

Ειδικότερα για τον Πειραιά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Σάββατο 27/2 έγιναν στην περιοχή πάνω από 950 έλεγχοι και καταγράφηκαν 15 παραβάσεις, μεταξύ άλλων, για άσκοπες μετακινήσεις, μη χρήση μάσκας και μη τήρηση της απαιτούμενης απόστασης.