Πατριάρχης Κύριλλος: Προσευχήθηκε για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να τον καταδικάσει

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας , πατριάρχης Κύριλλος, η στήριξη του οποίου προς την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" της Μόσχας στην Ουκρανία έχει απογοητεύσει πολλούς πιστούς, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να λήξει γρήγορα ο πόλεμος χωρίς και πάλι να τον καταδικάσει.

Σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, σήμερα παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος έρανε με αγιασμό κομμάτια από "κουλίτσι", ένα πασχαλινό κέικ, και είπε ότι πολλά από αυτά θα σταλούν στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

"Θεέ μου, είθε αυτό το πασχαλινό δώρο να βοηθήσει εκείνους που εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, να ηρεμήσουν οι καρδιές, το μυαλό, οι ψυχές τους, ώστε αυτή η αλληλοκτόνος διαμάχη να λήξει το συντομότερο δυνατόν και να επικρατήσει η πολυαναμενόμενη ειρήνη και με αυτήν η ευλάβεια των ανθρώπων και η πίστη να ενισχυθούν", είπε ο Κύριλλος.

Σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πατριάρχης Κύριλλος έχει στο παρελθόν προβεί σε δηλώσεις υποστηρικτικές για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια θέση που έχει διχάσει τους χριστιανούς ορθόδοξους του κόσμου.

Ενώ έκανε σήμερα λόγο για την αναγκαιότητα της συμφιλίωσης, δεν αμφισβήτησε ούτε επέκρινε την ρωσική επιχείρηση.

"Είθε ο Κύριος πρώτα απ΄όλα να συμφιλιώσει τον λαό μας στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, όπου εξακολουθεί να χύνεται αίμα", είπε ο Κύριλλος, ο οποίος, όπως και ο Πούτιν, πιστεύει ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ουσιαστικά ο ίδιος λαός.

"Είθε ο Κύριος να γιατρεύσει τις πληγές που υπέστησαν οι άνθρωποι, οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους, οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους και τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους", είπε.

Η στήριξη του πατριάρχη προς την ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, στην οποία χιλιάδες στρατιώτες και ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, αλλά και εκκλησιών στο εξωτερικό που συνδέονται με το πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ματαίωσε τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Κύριλλο τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ