Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάση η έναρξη του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Σε εκπαιδευτικό και πολιτισμικό θεσμό έχει πλέον αναδειχθεί το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που πραγματοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 7 χρόνια. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της ανάδειξης της ελληνικής γλώσσας στη διεθνή σκηνή ήταν ο πρώτος ομιλητής κατά την έναρξη του συνεδρίου.   

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχοντας ως κεντρικό άξονα τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας στην επαφή του τόσο με την ελληνική ομογένεια ως αρμόδιος για τα θέματα απόδημου ελληνισμού όσο και με διεθνείς κύκλους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης τόνισε στην ομιλία του «η γλώσσα είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο επικοινωνίας, είτε μέσω του γραπτού, είτε μέσω του προφορικού λόγου. Σε αυτό το στοιχείο επικοινωνίας βασίζεται όλη η ανθρώπινη ιστορία και η διατήρηση της γνώσης. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να το γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον, καθώς η ελληνική γλώσσα εξελίσσεται ομιλούμενη περισσότερο από 3.000 χρόνια. Στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν όλα τα μνημειώδη αρχαία κείμενα, επί των οποίων βασίστηκε ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, όπως και τα θρησκευτικά κείμενα, επί των οποίων θεμελιώθηκε η χριστιανική θρησκεία.».    

Στο συνέδριο αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και του Macquarie University, του Harvard, αλλά και του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης. Η σπουδή της ελληνικής φιλοσοφίας, ο πλούτος της ελληνικής φιλολογίας και η εκμάθηση της ελληνικής γλωσσολογίας αποτελούν το θεμέλιο λίθο του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς.   

Πηγή: skai.gr