Παράταξη ελληνικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Ορούτς Ρέις (χάρτης)

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σκάφος δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Ορούτς Ρέις να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση. 

Ο χάρτης δίνει μια ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης σκαφών


Πολύ κοντά στο Ορούτς Ρέις βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα 10 Αυγούστου  ένας σχηματισμός από 2 F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (3 CN-235 και 8 ελικόπτερα) πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 16 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα ενδεχομένως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.

Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις το ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
 

Πηγή: skai.gr