Παπαθανάσης στον ΣΚΑΪ: Οι εντολές του Πρωθυπουργού για διάσωση της εστίασης

Παπαθανάσης στον ΣΚΑΪ: Οι εντολές του Πρωθυπουργού για διάσωση της εστίασης

Αλλαγές “σωσίβιο” για τον κλάδο της εστίασης που έχει δεχθεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως χώροι για τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο και διαφορετικούς κανόνες ανά τραπέζι, προανήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε μια εβδομάδα. 

Με αφορμή επιχειρηματία στο χώρο της εστίασης που μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός έδωσε ένα παράδειγμα. “Από τα 30 άτομα που εξυπηρετούσε παλαιότερα ένας μαγαζάτορας θα μπορεί να εξυπηρετεί τώρα άνω των 20 ατόμων, καθώς θα πάρει χώρο από το πεζοδρόμιο θα υπάρχουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και ο υπαίθριος χώρος θα είναι πολλαπλάσιος, και οι κανόνες ανά τραπέζι θα είναι διαφορετικοί, με άλλες αποστάσεις για το τραπέζι των τεσσάρων ατόμων άλλες των δύο ατόμων". 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα “ο πρωθυπουργός μας έδωσε εντολή να στηρίξουμε την εστίαση καθότι αποτελεί πυλώνα της οικονομίας”. 

“Το 30% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση (...) Θα δώσουμε λύσεις στο χώρο της εστίασης για να προσεγγίσει την προηγουμένη δυναμική για να περάσουμε τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς κοιτάμε όλη τη σεζόν” διαβεβαίωσε.

“Έχουμε επτά βήματα, ας δούμε πώς προχωράει και το δεύτερο βήμα, και θα δούμε κατόπιν αν μπορεί το άνοιγμα της εστίασης να γίνει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Προς το παρόν αυτό που λέμε είναι ότι ξεκινάμε 1η Ιουνίου” επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.  

Για τις προστατευτικές μάσκες δήλωσε ότι σήμερα ο καταναλωτής μπορεί να βρει μάσκες χειρουργικές μιας χρήσης κάτω από 50 λεπτά, από 59 λεπτά στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, ενώ οι πολίτες μπορούν να φτιάξουν και μόνοι τους.

Πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος μετέσχε στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι θα υπάρξει πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης για συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Διευκρίνισε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες από πλευράς πολιτείας.  

Την Τετάρτη θα υπάρχει κοινή δέσμη προτάσεων με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προς τους κ. Παπαθανάση και Λιβάνιο” ανακοίνωσε.

“Το σημαντικό είναι να βρεθεί ζωτικός χώρος για τα καταστήματα εστίασης... Προφανώς πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις, αλλά πρέπει να βρεθούν χώροι είτε σε πλατείες, είτε σε πεζοδρομήσεις είτε δημιουργώντας σε άλλες αγορές είτε να επεκταθούν τα καταστήματα στους δρόμους” είπε. “Δεν θα αυξήσουμε τα τέλη” διαβεβαίωσε. 

Πηγή: skai.gr