Κλείσιμο

Παπαδόπουλος: Η Τουρκία μετακινήθηκε 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετά το σεισμό

O γνωστός σεισμολόγος δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ

Εξηγήσεις για το πώς μετακινήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες και σημειώθηκε ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία, έδωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, επισημαίνοντας πως η Τουρκία ήρθε τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα. 

«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

O κ. Παπαδόπουλος, δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.

Πηγή: skai.gr