Η άγνωστη εκκλησία - μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα

Ο Ναός του Παντοκράτορα χτίστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός και αποτελεί τον πρώτο καθεδρικό ναό της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού

Σε μια γωνιά της Ελλάδας υπάρχει μια εκκλησία που έχει κάτι ιδιαίτερο και την κάνει να ξεχωρίζει καθώς αποτελεί μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο επιβλητικός ναός του Παντοκράτορα στην Πάτρα χτίστηκε το 900 μ.Χ. και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας.

Βρίσκεται κάτω από το κάστρο της Πάτρας, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την άνω πόλη.

ναος

Ο Ναός του Παντοκράτορα Πατρών έχει χτιστεί, στην πραγματικότητα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός και αποτελεί τον πρώτο καθεδρικό ναό της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού.

Έχει, όπως και η Αγία Σοφία όμορφους και εντυπωσιακούς τρούλους οι οποίοι εξωτερικά είναι μολύβδινοι. Μαλιστα από το μολύβι των τρούλων της εκκλησίας είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες σφαίρες που έριξαν οι Έλληνες κατά των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί και το αποκαλούσαν Κιουρσούμ τζαμί.

Μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό έγινε χριστιανικός ναός και κατεδαφίστηκε ο μιναρές που βρισκόταν στη νότια πλευρά του.

ναος

Πίσω από τον Ναό του Παντοκράτορα υπάρχει μια μουριά της οποίας η ηλικία υπολογίζεται στα περίπου 500 χρόνια.

Μπορεί να μην διαθέτει, λοιπόν, το μέγεθος της Αγίας Σοφίας αλλά η τεχνοτροπία και ο ρυθμός της εκκλησίας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Με πληροφορίες από explore.patras.gr, patrasevents.gr

Πηγή: skai.gr