Πανελλήνιες -Βάσεις 2020: Όλα τα αποτελέσματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

'Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, μέσω της οποίας οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματά τους.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα

Διαβάστε τις Βάσεις εισαγωγής ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ Πανελλήνιες 2020

Βασεις εισαγωγής 10% ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2018 Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής 10% ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2019 Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής ΓΕΛ ΝΕΟ ΕΣΠΕΡΙΝΑ Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής ΓΕΛ ΝΕΟ Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής 10% ΕΠΑΛ 2018 ΗΜΕΡΗΣΙΑ Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής ΕΠΑΛ 2019 Ημερήσια Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής ΓΕΛ παλαιό Εσπερινά Πανελλήνιες 2020  

Βάσεις εισαγωγής ΓΕΛ παλιο ΗΜΕΡΗΣΙΑ Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής ΕΠΑΛ εσπερινά Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής Αλλογενών Αλογενείς εκτός ΕΕ Πανελλήνιες 2020

Βάσεις εισαγωγής Αλλογενών Αλογενείς εντός ΕΕ Πανελλήνιες 2020

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της πλατφόρμας https://results.it.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Παράλληλα, τα αποτελέσματα στάλθηκαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια.

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί από το υπουργείο, οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα έχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης, την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν επίσης στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2020 ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ:
i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,  της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, με το Παλαιό ή το Νέο σύστημα.
ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για Τμήματα και Σχολές των Πανεπιστημίων, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με το Παλαιό ή το Νέο σύστημα.
iv) εσπερινού ΕΠΑΛ, για τα Πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
Β. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους, χωρίς νέα εξέταση το 2020, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2018 ή το 2019:
i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ , για τα Πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία. Επίσης, παρατίθενται στοιχεία των βάσεων για τα έτη 2019 και 2020 και οι διακυμάνσεις τους, παρ’ ότι επισημαίνεται ότι τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα για τις περισσότερες κατηγορίες υποψηφίων, δεδομένου του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των μορίων και των διαφορετικών συστημάτων εισαγωγής.
Τέλος, απεστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, για να αναρτηθούν στα Λύκεια. 
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 103.963.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. 
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
 Γ. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται. 
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών: 
α) αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε. και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.
Επισημαίνεται ότι για τους εν λόγω υποψηφίους δεν εφαρμόζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής. 

Το μήνυμα της υπουργού παιδείας

Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020: «Θέλω να συγχαρώ θερμά όλες και όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.Γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ξεκινάτε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, με νέες ευκαιρίες να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να χτίσετε το μέλλον σας. Εύχομαι καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στις σπουδές σας. 
Αλλά και σε όσους δεν πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει, η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει. Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που ήταν δίπλα σας και σε αυτήν την πρόκληση. 
Από την πλευρά μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε σε όλες και όλους σας περισσότερες, ποιοτικότερες, πιο διευρυμένες επιλογές, για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που σας αξίζει.»

Το μήνυμα της υφυπουργού παιδείας

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των υποψηφίων έδωσε, με το μήνυμά της η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών σήμερα.

Αναλυτικά, το μήνυμα της κ. Ζαχαράκη έχει ως εξής:

«Ευθύνη και φως. Αυτά τα δύο στοιχειά ενισχύονται ακόμα περισσότερο στις νέες και νέους που θα περάσουν το κατώφλι των σχολών τους. Ευθύνη για τη γνώση που θα αποκομίσουν και φως γιατί η εκπαίδευση και η γνώση πάντα ανοίγουν νέους δρόμους φωτεινούς. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να στέκεται δίπλα στα παιδιά επίσης με ευθύνη και φως. Ευθύνη γιατί αυτή η γενιά παίρνει μαζί με τα καλά νέα σήμερα και βάρη δυσανάλογα. Και Φως γιατί πρέπει να φωτίσει κάθε σκοτεινό στοιχείο που κρατά πίσω την ορμή, τη θέληση και το ταλέντο των νέων. Αυτή η ορμή και η θέληση θα ανοίξει τους δρόμους και για όσες και όσους δεν έλαβαν τα καλά νέα σήμερα. Δρόμους που ίσως δεν έχουν καν φανταστεί. Ας κρατήσουν στη σκέψη τους το στίχο «Θα 'ρθω κι εγώ μαζί σας όπου πάτε, λέει το ανεκπλήρωτο στα όνειρα». Συγχαρητήρια στις μαθήτριες και μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εξετάσεις αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς. Στους δασκάλους και τους γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά με καθημερινό ενδιαφέρον και αγωνία όλα τα χρόνια της σχολικής τους παρουσίας».

 

Πηγή: skai.gr