Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου»

Με αφορμή την ημέρα το υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε βίντεο στο οποίο νέοι και νέες από 23 χώρες του κόσμου που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα απαγγέλλουν ελληνικά ποιήματα

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Οι δράσεις και εκδηλώσεις που συνοδεύουν τον εορτασμό στοχεύουν στην ανάδειξη του πλούτου και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, καθώς και του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες μέσω της οικουμενικής συνεισφοράς της στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα τον παγκόσμιο πολιτισμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών δημιούργησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο διατρέχει την ελληνική ποιητική δημιουργία, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Μέσα από στίχους μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, ανθολογείται με λιτότητα και ευαισθησία το πανανθρώπινο μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής ψυχής ως γενεσιουργός δύναμη και ανεξάντλητος τροφοδότης του σύγχρονου πολιτισμού, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Στο βίντεο με θέμα «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου», νέοι και νέες από 23 χώρες ανά τον κόσμο που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα μάς «ταξιδεύουν» σε τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης.

Το βίντεο θα αναρτηθεί στις 9.2.2023 στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και διπλωματικών αρχών εξωτερικού για την προβολή του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Θα αναρτηθεί, επίσης, σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομογενειακών οργανώσεων, Εδρών Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίων, φορέων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, Φιλελληνικών Οργανώσεων και ΜΜΕ για την ευρύτερη διάχυση του οικουμενικού μηνύματος αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής Ημέρας για τον Ελληνισμό.

Όπως διευκρινίζεται, η αναπαραγωγή του βίντεο είναι ελεύθερη, εφόσον αναφέρεται η πηγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποστέλλονται:

-Ο σύνδεσμος μέσω Wetransfer για το πλήρες βίντεο (διάρκειας 7'12''), το οποίο περιέχει την απαγγελία αποσπασμάτων ποιημάτων, καθώς και μηνύματα του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη και του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη:

https://we.tl/t-DZCiVFdz8l

-Ο σύνδεσμος μέσω Wetransfer με τη σύντομη εκδοχή του βίντεο με δυνατότητα ανάρτησης στο Twitter (διάρκειας 139''), το οποίο περιέχει μόνο τις απαγγελίες αποσπασμάτων ποιημάτων:

https://we.tl/t-SwgFf5Z1iL

Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω σύνδεσμοι δημιουργήθηκαν στις 7.2.2023 και θα είναι ενεργοί έως και τις 13.2.2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ