Κλείσιμο

«Μακεδονικές Θερμοπύλες»: Βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για το Οχυρό Ρούπελ και το Μουσείο του

Στον χώρο του Μουσείου του Ρούπελ εκτίθενται δείγματα ατομικού οπλισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Βίντεο από το εσωτερικό του Μουσείου του Οχυρού Ρούπελ με τίτλο «Μακεδονικές Θερμοπύλες» έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Το Μουσείο λειτουργεί από το 2005 στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου οχυρού,

Ο ιστορικό χώρος του Οχυρού Ρούπελ περιλαμβάνει το Μνημείο πεσόντων της ομώνυμης μάχης (6-9 Απριλίου 1941), τμήματα του οχυρού που δεν καταστράφηκαν και το Στρατιωτικό Μουσείο. Τμήμα των στοών του οχυρού έχει διαμορφωθεί σε μουσειακό χώρο δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με σημερινό μήκος στοών πάνω από 4 χιλιόμετρα.

Στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται δείγματα ατομικού οπλισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παράσημα - μετάλλια που απονεμήθηκαν στους μαχητές οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μάχη του Οχυρού, καθώς και οι στολές τους.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό Ρούπελ, έδωσε συγχαρητήρια στον διοικητή και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Κάποια πολυβολεία συνέχισαν να μάχονται παρά την συνθηκολόγηση που έγινε, όπως στο πολυβολείο Π8 με τον επικεφαλής Δημήτριο Ίτσιο, ο οποίος σκοτώθηκε όταν εξόρμησε από το πολυβολείο Π8 με μια αραβίδα.

Πηγή: skai.gr