Ομόφωνη προειδοποίηση των μητροπολιτών της Μακεδονίας για τις Πρέσπες

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική Βουλή να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών στέλνουν με κοινή επιστολή οι 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας, εκφράζοντας παράλληλα την κάθετη αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλείας στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ και αφήνοντας αιχμές για την στάση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Οι επίσκοποι αναφέρουν πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» στηρίζοντας την συμφωνία.

Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων της ΠΓΔΜ και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι μητροπολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή της «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».

Οι αρχιερείς διατυπώνουν μάλιστα την στήριξή τους για τις μαθητικές κινητοποιήσεις όσον αφορά τις Πρέσπες, επικρίνοντας όσους έχουν αποδώσει τα συλλαλητήρια σε υποκίνηση της φασιστικής ακροδεξιάς. «Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;» διερωτώνται, προσθέτοντας πως ουδείς μιλά για υποκίνηση των εξεγερθέντων στο Πολυτεχνείο.

Αυτοκέφαλο και Ιερώνυμος

Όσον αφορά την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, οι μητροπολίτες εξαπολύουν «κατηγορώ» πως πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας, και υπογραμμίζουν πως θα ήταν λάθος να της αναγνωριστεί αυτοκέφαλο.

Οι 22 υπογράφοντες εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι δεν προτίθεται να χορηγήσει αυτοκεφαλεία.

Αφήνουν όμως υπόγεια αιχμές για την στάση του αρχιεπίσκοπού Ιερώνυμου, γράφοντας πως αναμένουν την συμπαράσταση και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Μία επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και η αναγνώριση αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Μακεδονίας όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν τη βάση για την ειρηνική συμβίωση και συμπόρευση του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας, αλλά μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού και εχθρότητος», αναφέρουν οι μητροπολίτες.

Πηγή: skai.gr