Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο του «Όχι» 

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο του «Όχι» 

Τα 81 χρόνια από την επέτειο του «Όχι» χαιρέτισαν με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Κουτσούμπας: Η 28η Οκτωβρίου 1940, και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, εμπνέουν 

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, μπορούν να εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, πολέμους, εκμετάλλευση. Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της λαϊκής ενότητας απέναντι σε μια κάλπικη «εθνική ομοψυχία», που συνήθως προβάλλουν οι δυνάστες του λαού μας» δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βαρουφάκης: Η γιορτή του ΟΧΙ είναι μέρα ανάσας και ανάτασης για τον ελληνικό λαό

«Η 28η Οκτωβρίου, η Γιορτή του ΟΧΙ, είναι μέρα ανάσας και ανάτασης για τον ελληνικό λαό αλλά και για κάθε ευρωπαίο δημοκράτη», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του ΟΧΙ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι πριν 81 χρόνια δεν έτρεφε αυταπάτες ο ελληνικός λαός όταν βροντοφώναξε ΟΧΙ στον φασισμό που κατέφτασε από τον ευρωπαϊκό Βορρά. Προσθέτει ότι « Αριστεροί, Κεντρώοι και Δεξιοί γνώριζαν καλά ότι οι επίδοξοι κατακτητές είχαν υπεροπλία και, εν τέλει, θα πέρναγαν. Γνώριζαν ότι περιπέτεια δεν ήταν το ΟΧΙ στους κατακτητές και τους ντόπιους αντιπροσώπους τους, όσο ισχυροί κι αν ήταν. Γνώριζαν ότι η χείριστη περιπέτεια θα ήταν η παράδοση χωρίς όρους, το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, η συνθηκολόγηση».
 
Για αυτό, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης στο μήνυμά του «τιμάμε σήμερα τον αγώνα τους, το Αλβανικό Έπος, και την Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε την Γερμανική Κατοχή». Με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, ο Γραμματέας του ΜεΡΑ 25 υπογραμμίζει επίσης ότι: «φέτος, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου του 2021, επέλεξε να μας επισκεφτεί λίγο πριν παραδώσει την Καγκελαρία η κα Μέρκελ. Σε πείσμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που δεν θα χάσει την ευκαιρία να της προσφέρει άλλη μια φορά γη και ύδωρ, ο φιλόξενος λαός μας της εύχεται καλή αφυπηρέτηση αλλά και της θυμίζει πως αυτός ο τόπος δεν προσκυνά αδίστακτους κατακτητές που, δρώντας εκ μέρους της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, μετέτρεψαν την Ευρώπη σε σιδερένιο κλουβί».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτησμετά την Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου 1940, δήλωσε:

«Η περηφάνια για το Όχι και το έπος του ΄40 γίνεται αρμός εθνικής αυτοπεποίθησης για το σήμερα και το αύριο. Γίνεται δύναμη ενότητας απέναντι σε φαινόμενα φασιστικής και ναζιστικής αντίληψης που δεν χωρούν στην Πατρίδα μας και δεν νοούνται στον 21ο αιώνα.

Γίνεται πυρήνας και έμπνευση της απάντησής μας στις προκλήσεις των εξ Ανατολών γειτόνων μας. Γίνεται κοινή φωνή των Ελλήνων απέναντι στους ταραξίες της γειτονιάς μας, τους επιβουλευόμενους τα δίκαια και τα δικαιώματά μας.  

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους».

Πηγή: skai.gr