Ο Γιώργος Κατσαρός στον ΣΚΑΪ: 54 χρόνια επιτυχίες- Το 1998 στους 10 κορυφαίους σαξοφωνίστες (vid)

Συνέντευξη στην Κορίνα Γεωργίου

Ο ήχος από το σαξόφωνο του αισθαντικός, οι συνθέσεις του γεμάτες φορτία, το ταλέντο του σπάνιο. Σπουδαίος μαέστρος, χαρισματικός συνθέτης και δεξιοτέχνης του σαξόφωνου, ο Γιώργος Κατσαρός ανήκει στην ελίτ της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. 

Όλα ξεκίνησαν στην Κέρκυρα του 1938, στο στενό καντούνι πίσω από την Φιλαρμονική κι από μια μικρή φυσαρμόνικα, τότε που ο 4χρονος ακόμη Γιώργος κατάλαβε πως η μουσική ήταν ο προορισμός της ζωής του. 

Σε ηλικία 12 χρόνων πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια του το σαξόφωνο, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν ξεχωρίζει από το σώμα του και είναι η προέκταση του χεριού του, η φωνή του, ο έρωτάς του, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. Μάλιστα το 1998 κυκλοφόρησε ένας δίσκος από την αμερικανική «Philips», που τον περιελαβε στους δέκα καλύτερους σαξοφωνίστες του κόσμου, ενώ το όνομά του γράφτηκε δίπλα σε θρύλους της μουσικής όπως ο Φρανκ Σινάτρα και η Λάιζα Μινέλι σε αφίσες της εποχής.

Έχει συνθέσει πάνω από 1.500 τραγούδια, ενώ έχει βάλει την υπογραφή του σε 90 θεατρικά και 117 κινηματογραφικές ταινίες, με μουσικές και τραγούδια που άφησαν ιστορία. Μια από αυτές τις ταινίες και η “Κόμησσα της Κέρκυρας”, όπου ο Γιώργος Κατσαρός συνεργάζεται με τους καλούς του φίλους Αλέκο Σακελλάριο, Ρένα Βλαχοπούλου και Φιλοποίμηνα Φίνο, συνθέτοντας τα μουσικά μέρη της ταινίας. Μάλιστα, πολλοί χαρακτηρίζουν το τραγούδι των τίτλων “Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι” και ως ύμνο της Κέρκυρας. 

Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει τα σπουδαιότερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου αλλά και του κινηματογράφου. Μεταξύ αυτών η Μοσχολιού(φίλη), ο Μπιθικώτσης, ο Καζαντζίδης, ο Στρατός Διονυσίου, η Τζένη Βάνου, ο Κόκοτας, ο Βοσκόπουλος,  ο Χατζής , η Λίτσα Διαμάντη, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Μητροπάνος, και πολλοί ακόμη.

Βιρτουόζος του σαξόφωνου και δημιουργός με διεθνή αναγνώριση, αλλά κυρίως μουσικός δάσκαλος με μοναδικό αισθητήριο, ο Γιώργος Κατσαρός είχε την ικανότητα να εντοπίζει αμέσως τα χαρισματικά ταλέντα, υποστηρίζοντάς τα μέχρι να ανθίσουν. Ανάμεσα σε αυτά ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα, αλλά και ο Γιάννης Πάριος, με τους οποίους ανέπτυξε στην πορεία καρδιακή φιλία. 

Σπουδαίο κεφάλαιο στη ζωή του ο αγαπημένος του φίλος και στενός συνεργάτης Πυθαγόρας, με τους ευσαισθητους στίχους του οποίου ένωσε τις ιδιαίτερες μελωδίες του σε τραγούδια που άφησαν εποχή. Συνήθως ο Κατσαρός μελοποιεί τους στίχους του Πυθαγόρα εκτός από ελάχιστα τραγούδια όπου συμβαίνει το αντίστροφο.

Ένα από αυτά γράφτηκε το 1974. Ερμηνεύτρια η Μαρινέλλα στη σκηνή της Eurovision και μαέστρος ο Γιώργος Κατσαρός που διευθύνει μπροστά της την ορχήστρα του BBC στο περίφημο τραγούδι “Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’αγόρι μου”. 

3 χρόνια αργότερα γίνεται πρωταγωνιστής του νέου ρεύματος της τηλεόρασης και των περίφημων ταλεντ σοου, αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα για την ανακάλυψη νέων ταλέντων ως μέλος της κριτικής επιτροπής του περίφημου “Να η ευκαιρία”, του πρώτου και πολύ επιτυχημένου μουσικού σόου ταλέντων της ελληνικής τηλεόρασης. 

74 χρόνια από την πρώτη επαφή του με το σαξόφωνο  ο Γιώργος Κατσαρός αποτελεί συνδετικό κρίκο του παρελθόντος και του μέλλοντος της μουσικής.  Εμπνευστής και δημιουργός των μουσικών σχολείων στην Ελλάδα, δάσκαλος, ενορχηστρωτής και ενεργός δημιουργός υπηρετεί μέχρι και σήμερα με όλες του τις δυνάμεις τη μουσική. Παρά το τεράστιο ταλέντο και τις χρυσές επιτυχίες του ξεχωρίζει για το ήθος και τη σεμνότητα του και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. 

Ο Γιώργος Κατσαρός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακό Παρέα» 

«Ξεκίνησα με βιολί στην Κέρκυρα. Το σαξόφωνο το έπιασα στα χέρια μου σε ηλικία 12 ετών», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Γιώργος Κατσαρός.

Όσον αφορά στο τι κάνει την περίοδο της καραντίνας, ο σπουδαίος συνθέτης τόνισε: «Στην καραντίνα ακούω πολλή μουσική. Έχω ετοιμάσει ήδη ένα τραγούδι χριστουγεννιάτικο με την Τερέζα την Ελληνομαρικανίδα. Θα κυκλοφορήσει στις 2 Δεκεμβρίου και λέγεται “Santa Claus is Coming to town”. Είναι σε ρυθμό lyric video».
 

Πηγή: skai.gr