Νέα περιστατικά αρνητών εμβολιασμού που δε δέχονται διασωλήνωση – Απειλών συνέχεια σε γιατρούς

Νέα περιστατικά αρνητών εμβολιασμού, που δεν δέχονται να διασωληνωθούν, και με μοιραία κατάληξη, καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Γιατροί δέχονται απειλητικά μηνύματα για τις απόψεις τους υπέρ του εμβολιασμού ενώ καταγράφηκαν και προπηλακισμοί. 

Όπως επισήμανε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος «Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση… Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια»

Μια αντίφαση που σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνει μοιραία και πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. 

Όπως είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στον ΣΚΑΪ Ματίνα Παγώνη, μόλις τρια 24ωρα μετά τον θάνατο 54χρονης γυναίκας με κορωνοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό, άλλη μια ασθενής γυναίκα 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο μόλις χθες δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. 

«Και η οικογένεια, και η ασθενής, δεν δέχονταν να διασωληνωθεί. Ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας και δίνει εντολή στους γιατρούς ότι συνέχισε τη διασωλήνωση» δήλωσε η κ. Παγώνη. 

«Οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε… με εισαγγελική εντολή» είπε για το θέμα ο κ. Μπουλμπασάκος. 

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή το βράδυ, οι γιατροί κατάφεραν να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή ασθενή και οικογένεια ότι ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να διασωληνωθεί.

Με εισαγγελέα όμως κατάφεραν να διασωληνώσουν οι γιατροί μια 55χρονη γυναίκα με κορωνοϊό βαριάς μορφής στη Ρόδο. Η ίδια δεν είχε εμβολιαστεί, αρνούνταν να διασωληνωθεί, χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα και μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού, κατέληξε στις 31 Αυγούστου. 

«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο ήταν αρνήτρια, δικαίωμα της, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο , την παρακολουθούσε το νοσοκομείο , την στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της, έγινε αρνητική δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε η αδελφή της: «η ίδια η ίδια δεν ήθελε, γιατί φοβόταν την διασωλήνωση. Ο σύζυγος της είχε τις δικιές του αντιρρήσεις αλλά δεν υπήρξε εμπόδιο σε αυτό που θα γινότανε. Υπέγραψε εγώ. Δεν θεωρούσα δηλαδή ότι έπρεπε να έχει βαρύτητα και καλώς και οι γιατροί, η στάση του συζύγου».

Την ίδια ώρα ανάμεσα στους ελεγχόμενους που φαίνεται να παρέχουν υποστήριξη σε αντιεμβολιαστές και τους παροτρύνουν στην άρνηση ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών βρίσκεται και ένας δικηγόρος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς την κρίσιμη στιγμή. 

Όπως ανέφερε η αδελφή της 55χρονης στον ΣΚΑΪ «η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της , έκανε αυτό που έκανε». Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε ότι επικοινώνησε μόνο με την αδελφή της και δεν έχει καμία σχέση μαζί του. 

Στις Οινούσσες, ιερέας που αρνούνταν να εμβολιαστεί πέθανε από κορωνοϊό, ενώ η σύζυγός του, επίσης αρνήτρια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Μια ηλικιωμένη έφυγε από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν φύγει από τη ζωή άλλα δυο μέλη της οικογένειάς της. Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η ηλικιωμένη, ενώ είχε ασθενήσει από τον ιό, εντούτοις αρνούνταν να νοσηλευτεί.

Προπηλακισμοί 

Παράλληλα, λίγες μέρες πριν στο Θριάσιο νοσοκομείο  ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα και μάλιστα με την συναίνεση της. 

«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγομένους θεματοφύλακες αποτελούμενη από 4 άνδρες και μια γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» κατήγγειλε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Θριάσιο  Μανώλης Βαρδαβάκης. 

Απειλητικά μηνύματα… 

Και δυστυχώς γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν εκφράσει δημοσίως τις θέσεις τους δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.  

«Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι από τρολ. Προσωπικά δεν δίνω σημασία, ούτε με ενοχλούν. Τα διαβάζω για να βλέπω τα επιχειρήματα που έχουν αυτοί που τα αποστέλλουν. Φαντάζομαι άλλοι που λαμβάνουν αντίστοιχα μηνύματα, ενοχλούνται και είναι λογικό» τονίζει ο Καθηγητής Πολίτικής της Υγείας LSE Ηλίας Μόσιαλος. 

«Σε προηγούμενο κύμα είχα δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα στον τηλεφωνητή του εργασιακού χώρου στον οποίο εργάζομαι, μου έχουν πει ότι θα μου βγάλουν τα μάτια» δήλωσε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Μάριος Λαζανάς. 

Όπως έχει αποκαλύψει στον ΣΚΑΪ, απειλές κατά της ζωής του έχει δεχθεί και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τις τοποθετήσεις  του υπέρ του εμβολιασμού. 

Πηγή: skai.gr