Νέα αποζημίωση σε ασφαλιστική για τις ζημιές από επεισόδια

Επιδικάστηκε από το ΣτΕ για τη βραδιά που δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος.

Της Ιωάννας Μάνδρου

Πρόσθετες αποζημιώσεις σε ασφαλιστική εταιρεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν το βράδυ, που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα καταβάλλει το δημόσιο, μετά από σχετικές ( τέσσσερις τον αριθμό) αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο επιδίκασε ποσό 1.562.600 ευρώ συν νόμιμους τόκους σε ασφαλιστική εταιρεία, που είχε κάνει προσφυγή, ζητώντας τα χρήματα που κατέβαλε σε ιδιοκτήτες καταστημάτων που είχαν πάθει ζημιές από τα παρατεταμένα επεισόδια που συνέβησαν την 7η Δεκεμβρίου του 2008.

Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με παλιότερες αποφάσεις του είχε επιδικάσει αποζημιώσεις για της ζημιές σε καταστηματάρχες της περιοχής από τα επεισόδια ύψους 1.800.000 ευρώ και πλέον.

Στην παρούσα υπόθεση η ασφαλιστική είχε χάσει τις δίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό με το σκεπτικό ότι «τα βίαια επεισόδια εκείνης της νύκτας και οι ζημιογόνες συνέπειες τους αποτελούν γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας».

Κατά συνέπεια κρίθηκε από τους Διοικητικούς Εφέτες ότι «δεν συντρέχει ευθύνη του δημοσίου από παράνομες παραλείψεις  των οργάνων του (αστυνομικών) και δεν στοιχειοθετείται υποχρέωσή του προς αποζημίωση».

Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Α΄  Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χαρίκλεια Χαραλαμπίδου), αναίρεσε τέσσερις αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων, τάχθηκε υπέρ της αποζημίωσης της ασφαλιστικής και εταιρίες,  επισημαίνοντας στις αποφάσεις του, ότι «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσεις των αστυνομικών κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και ειδικότερα δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις κατά της περιουσίας των πολιτών, ούτε προκύπτει ότι συνελήφθη μέρος έστω των δραστών που προέβησαν σε εμπρησμούς και καταστροφές, δεδομένου ότι στις εφετειακές αποφάσεις οι δράστες αναφέρονται ως «άγνωστοι»».

Πηγή: skai.gr